Политическите събития след изборите за европейски парламент показват, че политиците са осъзнали необходимостта от промяна и се опитват да направят някакви форми на рестарт. Това заяви в интервю за Dir.bg политологът Първан Симеонов. Той анализира процесите в България и Европейския съюз и разкри очакванията си за местните избори през есента.

- Как ще коментирате политическата ситуация след изборите? Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка, Цветан Цветанов е отстранен от ръководните постове в ГЕРБ, а ДПС намаляване на ДДС за хляба, лекарства, книги и държавна помощ за таксите в детските градини.

- Повечето политически сили осъзнават, че изборният резултат означава, че трябва да променят нещо съществено. Той показва, че на хората им се гласуваше за други опции, а не за наличните. Затова имаше толкова гласове за Десислава Иванчева, за "Път на младите", за независимите кандидати. Това значи, че се отваря ниша за нови неща и партиите го усещат, опитват се да направят някакви форми на рестарт. Аз обаче бързам да кажа, че това са три съвсем различни неща.

ДПС не е в най-цветущата си форма и се мъчи да се преориентира в някои нови райони. БСП не можа да материализира протестния, наказателен вот срещу ГЕРБ. ГЕРБ добре си правят сметката, че тази победа не може да ги успокоява, вероятно си гледат и регионалните резултати тук-там.

При Нинова на практика е вот на доверие, който тя ще поиска от партията. При Цветанов е нещо, което прогнозирахме още преди два-три месеца. Ние тогава говорихме две неща - първо, че на Борисов се отдава лекичко шанс да избута Цветанов и да си върне контрола над партията и второ и много важно - пролича си, че зад "Апартаментгейт" в ГЕРБ има две лобита, които чакат един ден Борисов, като мине от волана на джипа на задната седалка, да хванат волана. И както после се видя, така и стана, Цветанов е избутан, а Борисов започна да говори за наследник. Това, което се случи, е едно към едно, каквото сме казвали. Единственото, което не се знае, е дали сега Цветанов ще се държи колегиално и дали няма да се разприказва.

Що се отнася до БСП, Нинова разчита, че редовият социалист ще огледа и няма да намери по-добра опция, но в същото време тя ще има проблем с местни структури. А голямата драма е, че точно местните структури решават местните избори, а те чукат на вратата.

Що се отнася за г-н Пеевски, най-накрая като че ли той е в нов режим. Дълго време сме го виждали отвъд, да не обръща внимание на каквото и да било. Сега като че ли той гледа не само да обръща внимание, но и да отвръща. И това е нов образ на г-н Пеевски и ще трябва да наблюдаваме там с доста внимание.

- Кое изигра лоша шега на БСП в тези избори?

- Лоша шега им изигра това, че не могат да отворят ветрилото, останаха самоизолирани. За целта трябва да говориш на всички избиратели, не само на своите. БСП не можа да го направи, малко се самозатвори, не на входа на кампанията, а преди това с поредица от прекалено радикални действия. Те надцениха радикалността у хората. По време на самата кампания усетиха това нещо. Проведоха много добра кампания и лекичко се снишиха и решиха да не преиграват, да не плашат хората, да оставят Борисов сам да си консумира проблемите. Това винаги се е продавало по-добре при БСП, защото не даваш възможност на Борисов да каже "еми тя опозицията ме бие". Даваш му цялото поле да ходи да се обяснява. Обаче явно късничко е било. От там нататък, разбира се, БСП си имат тавани на подкрепа.

- Ще успее ли левицата да се отърси от загубата, а ГЕРБ да запази преднината за местните избори?

- При БСП е сложна работа, защото ще има битка с местни организации, които сега получават своя шанс - "набитите" от Корнелия Нинова ще излязат и ще кажат - ето казахме ли ви всички тези работи?

При ГЕРБ проблемът са балотажите, защото тогава наистина остават двама кандидати. Ако БСП е съумявала да намери кандидати, които да съберат наказателния вот в едно, както беше ефектът Радев, тогава ГЕРБ дори и да бие, може да изяде лъжицата с катрана.

Едната партия ще си бие ръководството с местни структури някак си, а другата партия трепери от балотажи. И двете имат от какво да се страхуват във връзка с местните избори.

- А очаквате ли трусове и в другите партии? Какво ще е бъдещето, примерно, на малката коалиция?

- Тук питането е това има ли вече значение? Другото питане е тези малките дали ще се пуснат от властта, а не дали ще се пуснат един от друг. Те един от друг някак си са се пуснали. Не вярвам много да се пуснат от властта. Има един друг въпрос - дали ще има двама срещу един, защото досега беше двама се карат, третият печели - карат се НФСБ и "Атака", печели ВМРО. Примерно Валери Симеонов игра колегиално спрямо ВМРО през тази кампания. И дали ще станат две на едно, това е интересно. Както виждате, задавам въпроси, а не отговори.

- Победа ли бяха изборите за Демократична България? Те заявиха, че влизат в А отбора на политиката?

- Демократична България трябва да благодари на ниската избирателна активност. Втором трябва да благодари на преференциалното състезание, което направиха между кандидатите. Третом трябва да благодари на екзитпола. Защото екзитполът им показа около обяд, че имат реален шанс, а преди това числата бяха, че са много зле. Ти, като видиш, че можеш, се мобилизираш дори и накрая.

Това е част от големия разговор да се разсекретява ли екзитполът в изборния ден. Аз по-скоро лично съм "за". Ние най-много ще се радваме от това, защото сме най-добрите в това нещо, да можеш да заставаш с името си и да носиш отговорност. А всъщност истината е, че екзитполът отново повлия и то в по-малки населени места. Все изниква един образ на един екзитпол в Пловдив, който цял ден показваше огромна преднина за единия кандидат, а накрая се оказа, че преднината е била малка. И всъщност този екзитпол струваше мястото на другия кандидат. Искрено се надявам това да е било грешка, а не зла умисъл. Течът на екзитполове вероятно трябва да бъде посрещнат с по-висока култура и разяснителна кампания от страна на ЦИК, защото истината е, че това влияе, особено при местни избори. Отделно от това има друг проблем. Ние хубаво ще разсекретим екзитпола, но кой ще каже кои са агенциите, които правят като хората екзитпол с достатъчно анкетьори, с достатъчна извадка и колко от агенциите правят имитиращ продукт. Защото в деня на изборите няма нищо по-лесно от това да регистрираш някакви анкетьори и после да започнеш да усредняваш данните на другите.

- Затвори ли се темата за предсрочния вот?

- Да, почти се затвори. Но то това е и едно от обясненията за загубата на БСП. Борисов не направи грешката, която направи в миналия си мандат. Макар че накрая толкова излезе напред, толкова си изведе кампанията сам, че взе да изглежда така, че все едно е заложил себе си. Малко пак плашещо.

- А как ще коментирате конфигурацията в Европа?

- Най-общо казано, наблюдаваме поляризация на политическия процес - лявото става по-ляво, а дясното става по-дясно. Традиционната десница все повече прелива към радикална десница, към радикално консервативни опции, а традиционната левица на много места бива заменена от алтернативно ляво - Зелените. С други думи, борбата е не толкова ляво - дясно, а това е консервативно срещу прогресистко. Тя е между тези, които искат "стига промени" и казват "нека държим на традицията" и тези, които вярват, че едно по-добро общество е възможно чрез толерантност. Това е малко поляризация, радикализация, екстремизация, наречете го както искате.