"Тази ситуация съдържа някакво назидание към предходния парламент, защото показва какво можеше да бъде. Ако онзи ден най-интересната фигура в страната беше Слави Трифонов, сега интересната фигура е Румен Радев", коментира в интервю за БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".В тази шарена ситуация според анализатора има потенциален обществен капан - възможното увлечение към една фигура и да ни се услади извънреден кабинет, което би се отразило върху демократичните рефлекси на обществото.

"В момента българското общество може да прояви системна грешка - да търси нова силна личност, която да замени старата силна личност, а не да търсим политики, дългосрочна визия, реформи. /.../ Това е шансът на Радев. Проблемът е, че той кандидатства да стане президент, а не премиер. Кое е важното при образа "Радев" - разсъждаваме като политически образи, не като личности: това е една от малкото опции, които могат да променят, без да счупят."

Българското общество не е толкова революционно настроено и само въз основа на анти-ГЕРБ вълна няма да даде решаващо мнозинство, отбеляза още Първан Симеонов. Според него е важно кое би било "лепилото" и може ли президентът Румен Радев да бъде "политически патрон на едно такова обединение, както беше политически патрон на протестите".

Българското общество не е тежко революционно настроено, не иска резки промени и ако иска промяна - то е да замени съществуващото с нещо сигурно. То вече не е склонно на големи предоверявания, смята Първан Симеонов.

Моделът, който служебното правителство очертава, може да се хареса на хората, посочи Първан Симеонов в предаването "Преди всички".

"Може да им хареса на хората тази формула - след многогодишно управление винаги има нужда от известно освежаване."

30 години все някой нещо изчегъртва, ревизии се правят, допълни политологът. Относно сегашните нагласи за ревизия и дали има свръхочаквания за такава той изтъкна:

"Протестът нажежи страстите, поляризира обществото и единият лагер иска това. Другият ще го нарече реваншизъм."

"Не съм сигурен, че БСП върви към своя залез. Корнелия Нинова е в режим на пълна откровеност - за всеки има лоша новина, нищо не е спестено", каза още Симеонов.