Свободните демократи ще търсят място в чужди листи Партията на Стефан Софиянски остава извън изборната надпревара. След като Съюзът на свободните демократи напусна нестандартната си коалиция с комунистите, остава без друг възможен коалиционен партньор и няма да се явява на вота на 4 април. Въпреки това в оставащите 3 дни демократите ще се опитат да вкарат свои представители в листите на друга дясно-центристка партия, каза за "24 часа" председателя на съюза Радослав Къцаров.

Партията на Стефан Софиянски Съюз на свободните демократи, която е част от коалиция "Граждани на протеста" заедно със "Съюз на комунистите в България", се опита да изключи тъмночервените си партньори. Това става ясно от решението на ЦИК, която обаче отказа промени в коалицията.

"Коалицията между Свободните демократи и Съюза на комунистите е грешка. Най-вероятният изход е да напуснем и да не участваме в изборите. Всяка грешка се заплаща. Стремят се технически и юридически да преформатират коалицията в оригиналния състав, в който са водени преговорите", коментира преди два дни пред БНР Стефан Софиянски, основател на Съюза на свободните демократи (ССД).

Той уточни, че неодобрението на управлението, общата идеология, проектът на нова конституция води логиката ССД да се явят на изборите

И вместо да напусне коалицията с комунистите, ССД, Българска земеделска партия и "КОЙ - Компетентност, отговорност и истина" взели решение за заличаване от състава на коалицията "Съюз на комунистите в България". Това обаче няма как да стане, защото петият член - партия "Българската левица" изрично е заявила, че не е съгласна с взетото решение от останалите три формации. Така, поради липса на необходимото квалифицирано мнозинство, ЦИК отказва промени в коалицията и тя остава от пет партии.

Самият Стефан Софиянски вече заяви, че няма да се явявам на тези избори в лично качество. "Но ще посветя живота си на борбата за нова форма на управление и една съвременна България, а не архаична и посткомунистическа, каквато сме в момента", каза още той пред БНР.

Относно явяването на партията на Васил Божков "Българско лято" на изборите с мандатоносител "Българско национално обединение" Софиянски направи аналогия с появяването на Симеон Сакскобургготски на българската политическа сцена преди години.

"Божков е човек с възможности и със способности, доказани, и съм сигурен, че идеите му са добри. Бариерата да не сме с Божков на тези избори е позицията ни, че не можем да си правим семейни партии". Според Софиянски "Българско лято" има шанс да влезе в парламента:

"Хората, които са декларирали, че няма да гласуват, а те са мнозинство, в момент на мобилизация ще търсят хора с доказани възможности".

Прогнозата на Софиянски е за фрагментиран парламент.

"Очаквам сериозни хора в управлението и независими партийно, които чисто професионално да изведат страната напред. България е в постоянна криза. 12 години е член на ЕС и през всичкото това време е на последно място и все повече се отдалечава от останалите", коментира още той пред БНР.