Нито един от тях обаче няма да оглави кандидат-депутатска листа, а ще останат да работят на улицата, където ще концентрират дейността си в създаването на групи за натиск, обявиха те на пресконференция, предадоха БНР и БТА.

Според тях обаче системата може да се промени "само отвътре" и поради това ще участват в предстоящите предсрочни парламентарни избори на 12 май. 

Председател на ДГИ е Стефан Пеев, който беше представен като един от основателите на Обществения комитет за екологична защита на Русе през 1988 г.  Партията е регистрирана през 2000 г.

"Граждански контрол" и партията - мандатоносител няма да се коалират с нито една друга партия. Ще бъде дадена възможност на хората по градовете да излъчат свои представители, без да се налага натиск.

Славчев определи като цел 160 депутатски места (от общо 240 - б.р.) за обединението между протестиращи и ДГИ.

Протестиращите обявиха, че 90% от кандидатите за депутати на движението ще са на възраст до 35 г. Всеки от кандидатите ще трябва да подписва декларация за почтено политическо поведение.

В неделя, пред Народния театър, протестиращите започват събирането на необходимите над 7000 подписа за регистрация за участие в изборите. Ще бъде открита и дарителска сметка, за да бъде събран нужният депозит - 10 000 лева.

Първият ясен кандидат за народен представител на движението е познатата от протестите Йоанна Иванова, посочи Славчев.

Тя представи пред журналистите декларация за почтено политическо поведение, която ще подписва всеки кандидат за депутат в техните листи. 

Славчев, Дудев и Петров определиха програмите на голяма част от партиите като популистки и откровено неизпълними.

Те обявиха пет основни цели на бъдещия "млад парламент":

- промяна на закона за референдумите;
- промяна на Изборния кодекс;
- промяна на нормативната рамка, уреждаща статута и независимостта на съдебната система;
- регулиране на енергийния пазар;
- приоритетно въвеждане на електронно правителство. 

Преди дни друго гражданско движение - "Освобождение", учредено на 16 март от част от протестиращите, обяви, че ще участва на парламентарните избори чрез листите и платформата на партия "Другата България".

Вчера пък протестиращи студенти поканиха Христо Стоичков да стане тяхно лице. Той заяви, че ако не петнят името му, може да приеме. Очаква се да обяви решението си в събота.