Със 121 гласа "за", 55 "против" и 2-ма въздържали се парламентът реши пленумът на Висшия съдебен съвет да продължи да съществува и да осъществява правомощията си съгласно действащото законодателство до избирането на нови състави на Висш съдебен и на Висш прокурорски съвет, като за целта дори удължи пленарното заседание. Този текст е записан в Преходните и заключителни разпоредби на Наказателно-процесуалния кодекс, но с тях се променя Законът за съдебната власт. 

Двама депутати от ПП-ДБ гласуваха "въздържал се".

До поправката се стигна въпреки приетите през декември промени в Конституцията, които прекратиха съществуването на Висшия съдебен съвет и го разделиха на два съвета - съдийски и прокурорски. От опозицията предупредиха, че ще сезират КС, предаде БНР.

Промените бяха приети въпреки яростната съпротива на опозицията, чийто основен аргумент беше, че не може закон да поправя поправка в Конституцията. Според опозиционните групи правилникът на НС, който е с ранг на закон, също е погазен, защото предложенията, внесени преди второ четене, противоречат на предмета на промените от първо, Конституцията - защото я "суспендират".

Конституцията е върховен закон и не може да бъде променяна със закон за съдебната власт, заяви Мая Димитрова от БСП. "С това предложение не само нарушавате Конституцията, но и вместо да ускорите съдебната реформа както бяха първоначалните ви заявки, вие създавате още по-голям хаос в съдебната система", добави тя.

"В една нормална държава един нормален парламент би отказал веднага да гледа този законопроект, тъй като това е ремонт на Конституцията. Такива ремонти на ремонта са позор. Нашето НС е превърнато в един полеви орган на сглобката, за да утвърждава диктатурата на сглобката", обвини от трибуната и Гроздан Караджов от ИТН.

Той попита дали скритата мисъл не е, под формата на реформи, да върнем старото статукво. Съпартиецът му Тошко Йорданов обвини управляващите, че са "жалки" и ги предупреди, че това няма да им се размине. "Ще има обратна вълна, за вас ще бъде ужасно зле това, което ще ви се стовари върху главите", заплаши той.

"Това ако не е поправката на поправката на поправката на Конституцията, здраве му кажи. Не знам какво още трябва да се случи в тази зала, за да разберат мнозинството народни представители, че така не трябва да се прави законодателството, защото освен че ставаме за смях, ние подкопаваме устоите на държавата и това законопроектче ще отиде в Конституционния съд", реагира Петър Петров от "Възраждане".

От опозицията оспориха и мотивите на вносителите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС - че поправките се налагат по настояване на членове на ВСС, които в разговор с правосъдния министър Атанас Славов предупредили, че не е уредено кой се разпорежда с бюджетните средства. Въпреки многократните поименни подканяния на опозицията нито един от представителите на управляващото мнозинство не излезе да защити промените.