Председателят на Народното събрание Никола Минчев свиква извънредно заседание на парламента на 26 януари от 15:30 часа, съобщиха от пресцентъра на парламента.

В дневния ред е изслушване на министър-председателя, министъра на отбраната, министъра на външните работи и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване във връзка с конфликта Русия-Украйна, напрежението НАТО- Руска федерация и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО по темите, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на Република България.

Искането за извънредно заседание беше внесено на 24 януари от 59 народни представители от ПГ на ГЕРБ- СДС.

Председателят на парламента е решил да насрочи заседанието за сряда от 15:30 ч., за да може да бъде представена пълна информация по поставените въпроси. Преди това на 25 януари ще заседава Съветът по сигурността към Министерския съвет, а на 26 януари ще има заседание на правителството, на които ще бъдат обсъждани напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса, се посочва в съобщението.

МО: НАТО създава условия за повишаване на капацитета и оперативната съвместимост на съюзниците в района на Черно море

Към момента в Алианса се изпълняват утвърдените през 2014 г. Мерки за повишаване на сигурността и Мерки за адаптиране, както и приетите през 2016 г. мерки по т.нар. засилено предно присъствие в Естония, Латвия, Литва и Полша и по адаптирано предно присъствие в района на Черно море. Това уточняват от Министерството на отбраната на сайта на институцията във връзка с информациите в медиите относно декларирани от съюзни държави намерения за предоставяне на сили за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО в Източна Европа.

От военното ведомство посочват, че възпиращият ефект от тези мерки за нашия регион се базира основно на създаване на условия за по-видимо присъствие на НАТО и повишаване на капацитета и оперативната съвместимост на съюзниците. Това се постига чрез учения с участието на съюзнически сили основно във военновъздушния и военноморския домейн, в т.ч. усилена мисия по охрана на въздушното пространство и оптимизиран график на операциите на Постоянните военноморски групи на НАТО.

Вариантите за отговор на НАТО на нарастващото напрежение по границата на Украйна с Русия през последните месеци се обсъждат все още на военнотехническо ниво, посочват от МО. Решение за техния обем и обхват, включително и за разполагането на сухопътни бойни групи в Югоизточна Европа, предстои да бъде взето на политическо ниво в НАТО по време на предстоящата среща на министрите на отбраната през февруари, като се отчитат националните позиции на всички държави членки.