Парламентът отхвърли ветото на президента върху разпоредби от промените в Административнопроцесуалния кодекс /АПК/. Измененията бяха приети отново със 146 гласа "за" и 69 "против".

Само от "БСП за България" подкрепиха аргументите на държавния глава и гласуваха против повторното приемане на промените. От левицата обявиха, че са готови с жалба до Конституционния съд и ще я внесат в деня, в който измененията в кодекса бъдат обнародвани.

Днес водим спор за основните граждански права на българите. Президентът Радев, "БСП за България", други политически партии, извън парламента, над 50 граждански организации, експерти и юристи-конституционалисти, не сме съгласни с предложението, внесено от ГЕРБ, подкрепено от ОП и ДПС. Не сме съгласни по следните няколко основни предложения по закона, които смятаме, че ограничават гражданските права на хората. С тези предложения се обръща сегашният принцип на правовата държава, на конституционния ред. Заседанията, в които гражданите защитават правата си срещу актове на властта, която и да е, от която и да е партия, досега бяха открити. Сега това се обръща - принципът става закрити заседания, по изключения - открити. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Второто, срещу което не сме съгласни, увеличава се размерът на простите и пропорционалните такси, когато хората искат да защитят свое гражданско право срещу акт на властта, която и да е тя. Тук не става въпрос за партийни интереси. Става въпрос за държавност и принципи на конституционния ред. Управляващите предлагат физическо лице, гражданин на България, който и досега, за да защити свое право, е плащал 5 лв., оттук нататък трябва да плаща 70 лв. - 14 пъти по-скъпо. Ако е юридическо лице с нестопанска цел, ще се плаща 74 пъти по-висока такса.

Третото - ако гражданите не са съгласни с решението на първоинстанционния съд, имат право да обжалват до горестоящия съд. Вече няма да имат това право, ако този закон мине. Една инстанция и каквото реши съдът. Има и други промени, но това са основните, които засягат всеки български гражданин, независимо от неговата политическа, идеологическа ориентация и социален статус, поясни лидерът на БСП.

Нинова попита какво ще се случи, ако този закон бъде приет, а както върви ще бъде.Решенията ще се вземат на тъмно, щом касаят правата на гражданите. "Властта си осигурява решения на тъмно. Обществото няма да има достатъчно информация- какви решения се взимат. Това е нарушаване на принципа за достъп до информация. Второ- много хора няма да могат да защитят правата си, защото увеличението на таксите няма да е по-силно за онези, които искат да оспорват акт на властта за отпускане на социални помощи. Знаем кои хора кандидатстват за социални помощи - социално слабите. Ако досега за това са били необходими 5 лв. Сега, за да потърсят правата си, ще са необходими 30лв. Шест пъти. Увеличихте ли с толкова доходите на хората, уважаеми народни представители, за да им увеличавате с толкова таксите? При това за онази група български граждани, които са социално слаби, млади семейства, които искат да оспорят решението за майчинството, хора, които искат да оспорят обезщетението за безработица, т.е. безработни. С колко им увеличихте доходите? Не стига ли увеличението за водата, увеличението от 1 октомври за енергоносителите, увеличение на цените на стоките, на храните, а сега и това. Следващото последствие от това решение е ограничаване на правото човек да търси правосъдие на всички инстанции, които Конституцията повелява", каза Нинова.

Уважаеми българи, ако имате частен имот и властта реши да ви го отчужди, за да го даде на приближен до властта олигарх, да прави там концесия за добив на подземни богатства, досега имахте право да го обжалвате на две инстанции, сега-не. Лишени сте от правото да ползвате правосъдие на две инстанции. Ето това се казва ограничаване на достъпа до правосъдие. В крайна сметка, като изводи за нас- нарушен е принципа за разделение на властите. Смятам, че това е сериозен удар по правовата държава. Смятаме, че това е сериозно посегателство по държавността и основите й заложени в българската Конституция и тук няма ГЕРБ, БС, ОП.С тези норми, независимо кой ще управлява, изправяте държавата срещу народа. Неслучайно различни хора, различни партии, експерти, граждански организации- сме против това, защото тук няма партийност, тук има принципи, има човешки права. Изненадана съм, че вие, Европейската партия, с тези решения европейски нарушавате Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи и Хартата за правата в Европейския съюз. Ето защо, ако днес приемете този закон, в името на конституцията, правовата държава и защитата на правата на българските граждани, депутатите от "БСП за България" сме подготвили и подписали жалба до Конституционния съд. В деня, в който този закон бъде обнародван, внасяме жалбата в КС, заяви в заключение Нинова.

Хамид Хамид /ДПС/ коментира, че тези аргументи във ветото на президента не са нови. Ново обаче беше присъствието на гостите в правната комисия във вторник, посочи той. 95 процента от гостите идваха за първи път по този законопроект, къде бяха близо две години, докато той се обсъждаше, попита Хамид. По думите му 90 процента от тези хора били представители на станалия известен "зелен октопод", които генерирали огромни приходи от проекти, а говорели, че няма откъде да намеря 370 лева за такса за касационно обжалване.

Хамид обърна внимание и на текст от мотивите за ветото, според който при местната подсъдност законопроектът създавал известни проблеми на администрацията. Той отбеляза, че измененията в АПК са насочени към гражданите и даде пример, че бай Пенчо от село Синигер, община Каолиново, вече няма да се разхожда до София да води дело, а ще си води делото в съда в Шумен. Или гражданите нека да пътуват, пък администрацията да си стои в София, коментира Хамид.

Христиан Митев от "Обединени патриоти" също не се съгласи, че се ограничава достъпът до правосъдие.