Парламентът одобри сделката за F-16 на първо четене. Това стана след ожесточен дебат в пленарна зала. 124 народни представители гласуваха в подкрепа на сделката от общо 210 народни представители.

Против сделката гласуваха 83-ма, трима се въздържаха. "За" гласуваха от ГЕРБ ВМРО и ДПС , "против" от БСП, част от патриотите от "Атака" и НФСБ и "Воля", както и само 3 "въздържали се" от патриотите.

Международният договор е озаглавен (LOA) BU - P - LAR "Многофункционална система а разпределение на информация -Съвместна тактическа радиосистема и свързана с нея поддръжка и оборудване". Той е подписан от американска страна на 13 юни 2019 г. и от българска на 11 юли 2019 г.

След гласуването на първо четене Десислав Чукалов от Атака заяви, че ГЕРБ, ВМРО и ДПС гласуваха България да бъде заробена с милиарден заем.

"Какво стана ясно след първото гласуване на тази ратификация. Стана ясно, че би трябвало да изпитваме гордост, както казват колегите от ГЕРБ. Гордост трябва да изпитва американската страна. Те отварят 4000 нови работни места, американската страна развива бизнеса си", заяви още Десислав Чуколов. Той посочи, че с това решение страната ни е подкрепила работниците в Америка. По отношение на  безплатните американски бази, той попита защо не е направено така, че тези самолети всъщност да ни бъдат дадени на символична цена. "Наемът, който американската държава плаща за базите си навсякъде по света, ако го съпоставим с тези, които имаме тук - това са милиарди", посочи още Чуколов. "Г-н Каракачанов, в началото на тази година, репортер от тв "Алфа" ви зададе въпроса "Ще поставите ли тази тема за безплатните американски бази като аргумент в преговорите, които се водят с американската страна". Тогава казахте: "Да, ще го поставя този въпрос". Нямам информация да сте го поставили или поне няма видими резултати от това. Нещо друго, което стана ясно от гласуването на първо четене, всъщност и молбата ми към медиите, които ще отразят днешното заседание - да не бъде НС прие да купим тези изтребители. Коректният начин да се предаде информацията от днес е ГЕРБ, ВМРО и ДПС гласуваха България да бъде заробена с милиарден заем", посочи още Чуколов.

От ПП "Атака" поискаха гласуването по второто четене на ратификацията на международния договор F-16 да бъде поименно, но не бе прието от пленарна зала.

На второ четене депутатите ратифицираха международните договори за закупуване на самолети F-16 Block 70 и необходимото оборудване, свързани материали и услуги, и за поддръжка. "За" сделката бяха 123 депутати, "против" - 78, двама се въздържаха.

Преди гласуването вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов нарече ратификацията решителна крачка към модернизацията на БА, за която се говори повече от 12 години. Крайно време е да спрем да отлагаме, очакваме решение на Конгреса на САЩ за около 60 млн. долара, с което да се подпомогне закупуването на самолетите, и така цената ще стане по-ниска, информира той.

Убеден съм, че ако БСП бяха на власт, щяха да купят същия самолет, защото с тази покупка ще сме първи на Балканите, които имат такъв самолет, отбеляза Каракачанов.

Според него, елементарният популизъм да изчисляваме с колко лева биха се увеличили пенсиите е несъстоятелен. Надеждната армия става не само с увеличаване на заплатите, а с въоръжението и оборудването, което ще дадем от войника до генерала, заяви министърът.

Каракачанов увери, че изборът на самолета като технически качества и възможности на държавата ни е най-добрият. За възможност САЩ без предупреждение да прекратят доставката отговори, че никой не би снабдил с въоръжение държава, която минава в другия лагер. Мисля, че при нас няма такава опасност, посочи министърът.

Командирът на ВВС ген. Цанко Стойков обърна внимание,че трябва да продължат практическите стъпки по усвояването на самолета. Пилотите и инженерно-техническият състав ще получат обучение, което ще им даде възможност да го експлоатират в пълните му възможности.

Аз и ние от Министерството на икономиката от самолети не разбираме, но имаме пълно доверие на експертите, които работиха, и днес пак бих внесъл същото предложение, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

По-рано Юлиан Ангелов от ВМРО попита "Атака" защо не подкрепя договор, предложен от техния министър на икономиката.

При дебатите в зала, продължили над три часа, председателят на комисията по отбрана Константин Попов припомни, че за модернизация на ВВС се говори от много години и "хората са го изчакали". Ако ратифицираме договорите, купуваме един изключително съвременен самолет с изключителни бойни способности и възможности, и това дава самочувствие, подчерта той. Като втори плюс на сделката обяви, че купуваме от съюзник, който е с огромни военнотехнически способности, с него имаме общи планове и политика по отбрана.

Лидерът на "Воля - българските родолюбци" Веселин Марешки изпраща отворено писмо до президента на САЩ Доналд Тръмп с въпроси за сделката за закупуване на самолети F-16 Block 70. На брифинг в парламента Марешки прочете писмото, адресирано до Тръмп.

Покупката на американски изтребители ще доведе до сериозно сътресение на финансовото състояние на най-бедната държава в ЕС, заявява в писмото Марешки. В него той изрично подчертава, че проблемът не е в това дали се купуват американски, шведски или други самолети. А в огромния разход, непосилен за българската държава в момента.