За България Планът за възстановяване и устойчивост не е само финансови средства, а възможност за реална модернизация на страната. Затова проектите, заложени в него, трябва да гарантират устойчивото развитие на българската икономика. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес на "Дондуков" 2 с ръководителя на работната група за възстановяване и устойчивост в рамките на Европейската комисия (ЕК) Селин Гауер, която е на посещение у нас.

Държавният глава открои значението на очакваните за България средства по Плана за възстановяване и устойчивост, които имат за цел да доведат до развитие в сфери от съществено значение като образование, здравеопазване и правосъдие.

Реформата в българската правосъдна система, включително работата на прокуратурата, е необходима и за повишаване на предвидимостта и прозрачността на икономическата среда в страната, посочи президентът. Той отбеляза, че служебното правителство разработи и внесе в Народното събрание законопроектите в областта на върховенството на закона, необходими от гледна точка на второто плащане по Плана.

"България има амбицията да продължи да се утвърждава като енергиен център в нашия регион с внедряването на иновативни и екологични технологии", посочи още президентът.

Радев подчерта, че проектите, предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост, следва да допринасят за устойчив и социално справедлив преход като осигурят най-добрия национален енергиен микс и в същото време отчетат енергийната роля на България в региона. "Затова от ключово значение е търсенето на дългосрочни решения за добив и съхранение на чиста енергия от възобновяеми източници", посочи президентът, цитиран от БТА.

Като примери за използването на съвременни технологии в енергетиката, вече прилагани в други страни, той открои улавянето и съхранението на въглероден двуокис, възможностите за изграждане на фотоволтаична централа с голяма мощност за природосъобразно производство на електрическа енергия, както и за производство на зелен водород.

"За България е от ключово значение преходът към зелена икономика да води към запазването и развитието на заетостта на работещите в енергийния комплекс и във въгледобивните региони на страната", заяви още президентът Радев.

В срещата участваха също служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов и служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Снимка: БТА

Мисия на Работната група за възстановяване и устойчивост на ЕК е на посещение в София днес и утре, съобщиха от Представителството на ЕК у нас.

Освен срещата с президента, са предвидени срещи със служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, с министри от правителството, както и с народни представители от различни парламентарни комисии.

Във вторник ще се проведе първото годишно събитие по Плана за възстановяване и устойчивост на България, като по време на дискусията, организирана съвместно от ЕК и българските власти, ще бъдат обсъдени напредъкът по изпълнението на Плана, зеленият преход, възможностите, които предоставя Плана на гражданите и бизнеса.