Парламентът не събра нужния кворум за пленарно заседание днес и от втория път. В залата се регистрираха 112 народни представители, предаде БТА.

Следващото заседание ще бъде на 30 октомври (сряда), обяви председателстващият Емил Христов.

Според решение на Народното събрание пленарни заседания, заради местния вот, няма да има от 16 октомври до 25 октомври. През това време обаче ще работят парламентарните комисии.

Днес в парламентарния контрол трябваше да участва премиерът Бойко Борисов, който да отговори на питане на лидера на БСП Корнелия Нинова за политиката по национална сигурност и приемането на България Шенген.

Междувременно премиерът се оказа на магистрала "Хемус", където днес пускат движението по новия 9,3-километров участък между Ябланица и Боаза.

На депутатски въпроси около фалита на британския туроператор "Томас Кук" и намаляване на загубите за българската икономика трябваше да отговаря министърът на туризма Николина Ангелкова.

В началото на заседанието депутатите трябваше да приемат решение за удължаване до 30 ноември на срока на работа на временната анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронната база данни на НАП.

Как реагираха самите депутати

ГЕРБ

Петък е ден на опозицията - тя трябваше да организира своето присъствие в зала, за да чуе отговорите на премиера Борисов, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Д-р Даниела Дариткова пред журналисти, цитирана от "Фокус". "Ние сме били толкова, колкото е възможно в контекста на предизборната кампания и празниците, които днес трябва да бъдат посетени от колегите народни представители в техните региони", заяви Дариткова. Тя отбеляза, че всеки ден има различни мероприятия и числеността на народните представители е различна. На въпрос защо са били два опитите за регистрация, а не три, д-р Дариткова поясни, че няма изискване колко да бъдат те.

"Воля"

Ние сме избрани като народни представители, за да работим в тази сграда, а не, за да отсъстваме от нея. Така коментира пред журналисти Боряна Георгиева от ПГ "Воля - българските родолюбци" проваленото днес пленарно заседание. Георгиева подчерта, че позицията на парламентарната им група е една и съща по този въпрос и е жалко, че има подобни ситуации и сме свидетели на тях. От ПГ "Воля - българските родолюбци" днес са отсъствали, по думите й, около пет човека, заради командировки.

"Обединени патриоти"

Групата на "Обединени патриоти", извън тези, които са по извинителни причини, всички останали бяхме и сме се регистрирали в зала, каза пред журналисти Юлиан Ангелов. Той уточни, че шестима народни представители от неговата парламентарна група са кандидати за кметове и отсъстват втора седмица, но те са извинени от ръководството на Народното събрание.

"Въпросите ги задайте на другите парламентарни групи, поради какви причини не са били. Забелязах, че не само ГЕРБ, и БСП бяха наполовина в Народното събрание. Ние като народни представители от ОП сме си изпълнили задължението и сме се регистрирали, не сме се скрили - всички, които са били в залата, са се регистрирали", коментира ситуацията Ангелов.

На въпрос дали смята, че има умисъл, Ангелов отговори: "Трудно ми е да повярвам, че може да има някаква договорка между БСП и ГЕРБ. Може да се е получило с оглед на това, че все пак кампанията е напреднала и отсъстват доста от колегите. Мога да потвърдя със сигурност, че с нас никой не е водил разговор за такива договорки".