Беше решено утре да се гласува състав на комисиите в Народното събрание, обяви лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов след днешното заседание на Председателския съвет, на който темата е била обсъдена между отделните парламентарно представени политически формации.

"Всяка една от политическите сили ще предложи своите представители в отделните комисии, без обаче да бъде гласуван състав на ръководството им - председатели и заместник-председатели", обясни Костадинов, цитиран от БТА.

От думите му стана известно, че на този етап между формациите няма съгласие кой да оглави отделните парламентарни комисии и за това изборът на ръководство ще бъде отложен евентуално за заседанията другата седмица.

Лидерът на "Възраждане" уточни, че според правилника на парламента, когато няма избран председател, заседанията на комисиите могат да бъдат свиквани от председателя на Народното събрание Росен Желязков.

"Другата седмица е възможно да бъдат избрани председателите", прогнозира Костадинов.

"В момента очевидно няма съгласие. По-добре да се върви с някакви крачки напред. Малки крачки, но все пак напред", допълни още той.

По думите са възможни два варианта за разпределение на председателските постове.

"Единият вариант е да имаме квотно разпределение на базата на представителство в парламента, както беше миналата година, другият вариант е да имаме сформирани първи четири комисии, които да бъдат бюджетна, здравна, социална и правна, разбира се, за да може да се обсъди бюджетът", уточни лидерът на "Възраждане".

Темата по-рано днес коментира и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която обяви, че е важно да се намери вариант, при който комисиите да заработят, защото вече има много натрупани законопроекти в Народното събрание.