Протестиращите от магистрала "Струма" - работещи в комплекс "Бобов дол", планират да вдигнат блокадата на шосето утре - веднага след като парламентът гласува споразумението, постигнато днес след седемчасови преговори между премиера, енергийния министър и лидерите на партиите от мнозинството. Ще бъде вдигната и блокадата на Прохода на Републиката. 

Постигнатите договорки в 7 точки ще бъдат одобрени от парламентарните групи на мнозинството около обед, стана ясно от изявлението на синдикалните лидери на енергетиците от "Бобов дол", които отидоха веднага след разговорите при работниците на магистралата край Дупница и им показаха договорения документ.

Документът ще бъде гласуван като решение на НС, на извънредно заседание около 12.00 по обед, ги е уверил лично депутатът Делян Пеевски, когото те определиха като най-дейния в разговорите днес.

Подписи под споразумението са отказали да сложат представителите на ИТН и "Възраждане", стана ясно от думите на синдикалистите, а и от факсимилето на окончателните текстове, разпратено до медиите от Министерския съвет тази вечер. Споразумението е подписано, освен от премиера Николай Денков, от енергийния министър Румен Радев, така също от Делян Пеевски, Бойко Борисов и Кирил Петков.

Въпреки че са доволни от постигнатото, специално за частните ТЕЦ, протестиращите край Дупница заявиха: "Блокадата продължава до момента, докато това споразумение не бъде гласувано". 

"Пеевски обеща, че към 12:00 часа, най-късно, ще бъде гласувано на извънредно заседание на парламента. От момента, от който блокадата бъде разпусната, тук да бъде почистено всичко. Вие сте истински герои", каза пред протестиращите на магистрала "Струма" синдикалният лидер на ТЕЦ "Бобов дол" Ивайло Димитров. "Работата е свършена на 50%, след близо 8-часови преговори и много караници, не е още победа", подчерта той. И разкри, че по време на разговорите е имало междуособици между различните сектори, но в крайна сметка се е постигнал резултат. Димитров благодари на протестиращите, че не са допуснали партии да яхнат недоволството им, като подчерта, че протестът е изцяло синдикален.

"Ще се радвам повече, ако сте по работните места, ако сте спокойни и вашият труд е гарантиран. Споразумението е разделено на две, тъй като спецификата на предприятията от енергийния сектор е различна", заяви пред миньорите друга синдикална лидерка - Йорданка Германова от КТ "Подкрепа", която също участва в преговорите в парламента.

Тя подчерта, че при частните енергийни предприятия и ТЕЦ-ове, както "Брикел", ТЕЦ-Сливен, ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ-Русе няма да бъдат налагани ограничаване на мощности и няма да има затваряне на централи, тъй като те изцяло работят според пазара и на пазарен принцип.

"Ние ще бъдем включени в регулирането на енергийната система. Незаобиколим фактор сме за енергийната система. Това означава, че ще работим", успокои хората за работните им места и другият синдикалист - Любчо Стефанов. 

Текстът на споразумението с протестиращите енергетици от въглищните централи беше подкрепен с подписи от ПП, ГЕРБ и ДПС, ИТН и "Възраждане" не поставиха подписи, уточни синдикалистката. И тя потвърди, че мнозинството в сряда около обед ще гласува споразумението като решение на НС.

 

Споразумението съдържа седем точки с конкретни срокове за изпълнение, а миньорските синдикати към двете конфедерации поискаха време, за да обсъдят документа със своите членове. Оказа се, че синдикатите в мините не го приемат безрезервно и затова засега блокадата на "Тракия" продължава - там са работниците от Маришкия басейн и държавния комплекс "Марица Изток 2".

Държавата няма да затваря топлоелектрически централи административно, гласят първите две точки от документа, одобрен от двете преговарящи страни, а кабинетът се задължава още до края на ноември т.г. да изработи проект за енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Социалните партньори ще бъдат включени в процеса на подготовка на документа. Това ще става паралелно с актуализацията на Интегрирания план за енергетика и климат.

Скрийншот: МС

Правителството се ангажира да осигури пълна прозрачност на процедурите по определяне на бъдещите инвеститори във въглищните региони и да включи в тях централите, мините и засегнатите общини с техните проекти. Ще се създаде комитет за наблюдение на този процес с участието на социалните партньори, включително от регионалните структури, на мините и засегнатите общини.

Скрийншот: МС

По желание на протестиращите ще отпадне идеята за създаване на държавно предприятие със задачата да подготви терените на въглищните региони за друга икономическа дейност - това беше и пета точка от първоначалните искания на протестиращите.

Ще се проучи възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродните емисии за ТЕЦ "Марица изток 2".

Днешните преговори са рестарт на обсъждането на териториалните планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил, което започна дълго преди териториалните планове да бъдат приети от Министерския съвет и изпратени в Брюксел, припомни премиерът. Той лично е имал три срещи с ръководствата на синдикатите, отделно от разговорите, които са водили министрите и заместник-министрите на енергетиката и регионалното развитие и благоустройството, и обсъжданията на място в регионите. В същото време днешните преговори са начало на доста по подробно обсъждане, което трябва да се случи до края на ноември т.г., каза министър-председателят.