Бившият градски прокурор на София Несторов получи одобрение със 103 гласа „за” - 64-ма депутати от ГЕРБ гласуваха "за", 29-ма от ДПС и 10-ма независими. Петима от управляващата партия обаче се обявиха против, също като двама от "Атака" и един от Синята коалиция. 23-ма от ГЕРБ и един от "Атака" пък се въздържаха.

Военният прокурор Гогев получи подкрепата на 82-ма депутати от ГЕРБ, 23-ма от ДПС и 10-ма независими. По един от ГЕРБ и сините гласуваха "против", а 10 от ГЕРБ и трима от "Атака" - "въздържал се".

БСП изобщо не участва в гласуването с мотива, че изборът става по политически некоректен и нелегитимен начин, тъй като предложенията не идват от управляващата партия.

Номинациите на двамата магистрати да станат членове на ВСС бяха внесени от независими депутати, за които обаче се знае, че гравитират около ГЕРБ, затова се очакваше  да бъдат одобрени. Нито една партия не се ангажира да издигне свои кандидати и така Несторов и Гогев останаха единствените възможни.
Двете места са свободни от близо 2 години, след отстраняването на замесените в скандала с лобиста Красьо Черния Стойко Стоев и Иван Димов.

Неправителствената организация "Български институт за правни инициативи" (БИПИ) обаче изпрати до парламента остро становище за Несторов и Гогев.
Това са кандидати, които с нищо не могат да допринесат за подобряването на работата на ВСС, а единият - със спорни професионални качества и морал, заявяват от БИПИ, които са събрали цялата публична информация за двамата прокурори, данни за доходите и имотите им и за професионалната им дейност, съобщи "Дневник".

От организацията припомнят, че Нестор Несторов няколко пъти бе наказван дисциплинарно заради забавяне на делото за убийството на Валтер Папазки, както и за опити за натиск по проверка на съпругата си. Името му бе замесено и в скандал покрай разследването за контрабанда на антики срещу брата на тогавашния зам.-правосъден министър, а по-късно и главен прокурор Никола Филчев, след като призна, че му е помогнал.
Бившият градски прокурор два пъти бе проверяван и за необяснимо богат живот, а в декларациите му пред Сметната палата имаше разминавания.

Тези факти са достатъчни, за да подкопаят доверието в този кандидат и допълнително да компрометират работата на ВСС, обръщат се още юристите от БИПИ към народните представители.

За Кирил Гогев няма скандални факти, но и аргументи с какво е подходящ за този избор. Той е известен най-вече с неуспешното разследване на смъртта на 14 войници през август 1995 г, когато камионът, в който пътували, катастрофира и се подпали. Тогава бе лансирина версията, че инцидентът е станал след стрелба по колата на убития три години по-късно Иво Карамански, която минавала оттам. Това обаче не бе доказано.

"Познавате добре работата ми като софийски градски прокурор. Тази работа бе относително сложна и тежка. Изпълнявал съм я принципно, спрямо закона. Нямам притеснения от каквото и да е естество, за да отговарям на нападки и обвинения", заяви обаче пред депутатите Несторов, който е бивш член на ВСС, цитира го "Фокус".

Той добави, че през годините е бил подлаган на всякакви атаки, но те са преминали.
„Бяха извършени какви ли не проверки, а резултати от тях няма. Отдавам това на желание на авторите им да извлекат цели за себе си, в разрез със закона”, каза още прокурорът.

Кирил Гогев пък посочи, че с опита, който има, ще спомогне в работата на ВСС по промените в съдебната власт, предаде БТА.

Изборът на двамата магистрати предизвика и обичайните спорове между БСП и ГЕРБ. Мая Манолова обвини управляващите, че се крият зад независимите депутати и че отдавна контролират ВСС.
"Надали има гражданин, който да не знае, че тефтерчето на Красьо Черния отдавна е сменено с тефтерчето на ГЕРБ. Вие сте кадровиците в съдебната система. Кого мислите, че ще излъжете с тази отдавна разгадана сапунка?”, обърна се депутатката от левицата към колегите си.

"Този ВСС беше избран от вас и от колегите ви. ГЕРБ досега не е участвал в кадруването нито във ВСС, нито в съдебната система. Не депутати от ГЕРБ бяха в тефтерчето на Красьо Черния, а ваши хора. На път сте да създадете поредния сериал "Хумор, сатира, забава и кебапчета" в българската политика", отвърна й Искра Фидосова.