Най-възрастният народен представител Мика Зайкова от "Има такъв народ" отново откри първото заседание на Народното събрание - 46-ото. 

Както и в предишния парламент, тя подходи с призив: "Нека да бъдем добри, усмихнати, конструктивни и да работим за мечтата на този народ - за просперираща България, за достоен живот на хората и да сме достоен партньор в Европейския съюз". 

Зайкова сподели прочита си на изборите на 11 юли. "Нашият мъдър народ ни каза нещо много важно - че не иска да живее повече така, че иска промяна. Това се вижда от резултатите от изборите, когато всички партии на промяната повишиха своя резултат. Но това доверие е и сериозна отговорност", смята тя. Депутатът от "Има такъв народ" каза и че разчита на опитните вече депутати за диалогичност. 

По думите ѝ "народът каза и че не дава мнозинство на нито една от партиите", което тя разчита като желание на суверена партиите да работят заедно. Според нея третият извод от тези избори трябва да се направи от ниската избирателната активност: "Да, изборите са демократична възможност, но не ги ли провеждаме твърде често. Хайде вече да спрем с демократичните процедури" - така тя интерпретира ниската избирателна активност. 

Зайкова припомни и, че Европейската комисия вчера е излязла с доклад за върховенството на закона, в който се казва, че са необходими реформи в съдебната власт. Тя го разчита като нужда страната ни да направи така, че главният прокурор да бъде подсъден, да бъде контролиран и да бъде сменяем, че не бива да избираме съдии без конкурс, и че може би имаме проблем с Висшия съдебен съвет. "Бързо и срочно трябва да покажем на Европа, че сме готови на тези реформи", подчерта представителят на ИТН.

Мика Зайкова изтъкна също нуждата от реформи в образованието, както и необходимостта да се помогне на българския бизнес. 

След като депутатите положиха клетва да спазват конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа, Зайкова пропусна изслушването на Химна на републиката и този на ЕС, което оправда с възрастта си в шеговит тон.