Станаха ясни финансовите трансфери, които общините ще получат по мярката, свързана с компенсациите за по-евтин обществен транспорт. Постановлението, прието тази седмица от Министерския съвет (МС), бе обнародвано в днешния брой на Държавен вестник.

На заседанието си в сряда служебният кабинет взе решение за допълнително финансиране на общините, което да направи възможно намаляването на цените за обществения транспорт. Основните средства по мярката, която възлиза на 73 милиона лева, са от иззетите свръхпечалби от рафинерията в Бургас. Министерският съвет реши също да увеличи с допълнителни 27 милиона лева компенсациите за т. нар. нерентабилни линии от междуселищния превоз.

Постановлението влиза в сила от 1 февруари до 31 декември тази година и описва как превозвачите ще получават компенсациите и какви превозни документи ще издават.

От разбивката на трансферите по области и общини се вижда, че за София-град са предвидени общо 2 385 332 лева. Община Пловдив трябва да получи 1 441 739 лева, за Варна са определени 1 586 742 лева, за Бургас - 1 961 052 лева.

Пълната таблица с определените трансфери към общините в България може да се види ТУК >>

Постановлението на МС гласи, че кметовете на общини предоставят средствата на превозвачи, с които общините имат сключени договори по автобусни линии. Тези средства ще трябва да компенсират намалените приходи на превозвачи от намалените цени за превоз.

Постановлението предвижда на децата до 10-годишна възраст да се издава карта за безплатно пътуване по вътрешноградския транспорт и билет с нулева стойност по междуселищния. Билетът с нулева стойност ще се издава срещу предоставяне на акт за раждане на детето. Ежемесечно превозвачите ще подават до кметовете, а те - на държавата, опис на стойността на абонаментните карти на децата до 10 години.

Стойността на издадените билети с нулева стойност по междуселищния транспорт ще се компенсират на превозвачите също ежемесечно въз основа на предоставена в общината възложителна превозна опис-сметка.

Всички учащи ще пътуват със 70% намаление, увеличават се компенсациите на превозвачите и за намалените с 40% карти и билети за пенсионери. Те ще бъдат отразени в абонаментните карти за основните градски линии и в картите за пътувания по междуселищните, които също ежемесечно ще се отчитат от превозвачите.

Вчера имаше среща в Министерството на транспорта и съобщенията между ресорния служебен министър Христо Алексиев и представители на Националното сдружение на общините. На нея бяха дадени конкретни указания към кметовете, за да може мярката да влезе в сила максимално бързо и ефективно.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова определи решението на правителството като добра идея, но добави, че подробностите трябва да бъдат обсъдени в детайли.