От "Продължаваме промяната" описаха какъв ще е новият министър на здравеопазването. Не разкриха обаче името му, нито от коя партийна квота ще бъде той.

"Министърът на здравеопазването трябва да е силен човек, да има емпатия. В тази посока имаме добри идеи", заяви по БНР Даниел Лорер от ПП, който беше спряган за министър на външните работи на съвсем първоначалния етап преди началото на преговорите.

Той не спести критики към подхода на здравното министерство през последните месеци относно пандемията и предприетите мерки. И даде заявка за друг тип здравна политика.

"Здравната битка започва тепърва, българското общество беше оставено да умира. Ще действаме с обяснителни мерки, обществото ни не е готово за задължителни мерки... В резултат на общо лошо здраве, на лоша болнична грижа и на един опасен вирус нашата смъртност е втора в света. Това е катастрофа за България", категоричен беше Лорер.

По думите на Лорер най-неотложната грижа на ПП е да се измисли как българинът да не прекара зимата на студено и как държавата да му помогне.

"Поемането на дългове не е проблем за българската икономика. Ние сме по-богати, отколкото си мислим, ако спрем кражбите и очевидното отклоняване на средства". Лорер загатна, че ще има смени в държавните регулатори, защото, по думите му, не контролират дейностите в държавата, както трябва, и това е един от проблемите.

"ПП навива ръкави и скача в битката с корупцията с ясното съзнание, че няма да е лесна", декларира Лорер.

Административната реформа, която планират управляващите, ще наложи невъзможност проектобюджетът на служебния кабинет да бъде изцяло адаптиран към този, който подготвят от ПП, каза още депутатът.

И той потвърди след Кирил Петков, че коалиционното споразумение е готово, изглаждат се само "стилистични детайли".

"Надяваме се коалиционните ни партньори, които имат по-сложни структури, да приемат тези документи, когато са готови, с необходимата скорост... Всички коалиционни партньори са заявили ясно желание да участват в управлението", коментира още Даниел Лорер от ПП.