Народни представители от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) предлагат да се сложи таван на обезщетенията при пенсиониране заради изкривявания при досегашното относително неограничено положение, най-вече в държавните предприятия. Това съобщиха от пресцентъра на "Демократична България".

Предложенията са част от внесен днес за разглеждане в Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за публичните предприятия, показва справка на сайта на парламента. Той е подписан от народните представители Димитър Найденов, Настимир Ананиев, Илина Мутафчиева, Антоанета Цонева, Надежда Йорданова, Мартин Димитров, Божидар Божанов, Манол Пейков, Александър Симидчиев и Стела Николова.

Според Кодекса на труда работодателят дължи минимални обезщетения според трудовия стаж в предприятието, които в общия случай са две брутни заплати, а при стаж повече от 10 години през последните 20 години - шест заплати. Член 228, ал. 2 от Кодекса на труда изрично посочва, че тези обезщетения са минимални. Той позволява да бъдат предвидени и по-големи в акт на Министерския съвет, в колективен трудов договор или в трудовия договор, посочват депутатите в мотивите за изменение на закона.

Проучване на народния представител от ПП-ДБ Димитър Найденов, който е инициатор на законопроекта, показва значителни аномалии при получаването на обезщетения при пенсиониране в държавните предприятия. В общия случай става въпрос за отношения, уредени в колективен трудов договор. Според депутата има огромна диспропорция между обезщетенията в частния бизнес и държавните предприятия.

С предлаганото допълнение на Закона за публичните предприятия се въвежда горна граница на обезщетенията при прекратяване на трудово правоотношение след придобито право на пенсия, което не може да надхвърля брутното трудово възнаграждение за срок от 12 месеца. Така работниците и служителите ще продължат да бъдат защитавани от Кодекса на труда, но правителството, колективният трудов договор и конкретният индивидуален трудово договор няма да могат да предвиждат обезщетения над горната граница, посочват от ДБ.

Пенсиите продължават да са най-големият разход и през 2023 г., сочи анализ на бюджета на Държавното обществено осигуряване, публикуван в информационния бюлетин за ноември м.г. от Националния осигурителен институт.