Служителите на "Пирогов" настояват да се прекрати с лъжите и ужасяващия тормоз, а служебният здравен министър Стойчо Кацаров да подаде оставка. Това се казва в официална позиция на най-голямата спешна болница в страната.

Тя снема доверието си и от управителя на НЗОК Петко Салчев и иска той да понесе своята отговорност затова, "че си позволи да внушава на обществото, че извършваме злоупотреби, че "без да се работи, без да отчита дейност, въпросното лечебно заведение е получило пари".

Медиците съобщиха, че са изпратили писмо до президента Румен Радев, в което настояват незабавно да освободи от длъжност здравният министър в служебното правителство, което е назначил.

"Възразили сме срещу констативните протоколи от шумно оповестената в медиите проверка. Възраженията са депозирани в законовия срок и ред в НЗОК. Категорични сме, че ще продължим с протестите, докато не се възстанови нормалният тон и проф. Асен Балтов не бъде върнат на поста изпълнителен директор", пишат от лечебното заведение.

По-рано днес самият Румен Радев коментира пред журналисти, че е делегирал пълно право на министрите да определят своята кадрова политика.

"Те трябва обаче да го правят мотивирано. Едно от големите очаквания на всички българи е да се намери най-сетне ефективен модел на българското здравеопазване. Очевидно днешният модел не работи добре. Той води до прецеденти, до превръщане на здравеопазването", добави държавният глава.

Междувременно протестите в защита на Балтов продължиха и днес, като медиците от "Пирогов" пак блокираха за кратко булеварда пред болницата.

А, след като вчера Стойчо Кацаров обяви, че е сред пациентите, приети по различна клинична пътека от реалното му заболяване, днес наблюдаващият му лекар доц. Петър Атанасов заяви, е той е бил приет и лекуван по посочената клинична пътека, защото в противен случай е трябвало да заплати всички необходими изследвания.

По думите му Кацаров е бил повторно хоспитализиран и сам е пожелал да не лежи в болницата.

"Вторият път не е спал в болницата и тук вече е моето внимание, с което аз съм прекалил и съм го пуснал да е приходящ. Това обаче не означава, че не е проследяван и не е лекуван лично от мен", каза Атанасов.

Той отрече и че диагнозата на здравния министър е цироза.

"Не може един лекар, юрист, да не прави разлика между заглавие на клинична пътека и диагноза. Диагнозата е остра или подостра чернодорбна недостатъчност и това е работна диагноза. Лично аз съм му обяснил, че пускам това ИЗЕ, за да не заплаща изследвания, които са доста скъпи", обясни той.

От "Пирогов" отрекоха и твърденията в доклада на Касата, че служители на болницата също са били фиктивно хоспитализирани.