От днес нататък спазването на върховенството на правото към България ще бъде прилаган същият механизъм на оценка, както за всички останали държави членки на ЕС. Това става възможно след като като Европейската комисия прекрати Механизма за сътрудничество и проверка спрямо България и Румъния, създаден още при влизането ни в ЕС. Министри, депутати и партийни лидери у нас и отвъд Дунав определиха новината като огромен успех и за двете страни, и дори като още една стъпка, приближаваща ни към Шенген и Еврозоната.

Първи реагираха министрите на правосъдието и външните работи Атанас Славов и Мария Габриел

Вицепремиерът и външен министър коментира, че прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е "признание и безрезервна оценка, че с работата на правителството и Народното събрание, българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото, които ясно демонстрират способността на страната ни да изпълнява задълженията си на предвидим и надежден член на Европейския съюз".

"Това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество. Те ни мотивират да останем концентрирани и да работим целенасочено върху реализирането на националните ни приоритети за успешно завършване на процеса на европейска интеграция на България в европейското семейство", заяви още Габриел.

Подобно на нея, правосъдният министър Атанас Славов намира днешното решение на Европейската комисия за "значителен успех и признание за реформите, които се извършват в България в областта на върховенството на правото".

"Премахването на специалния мониторинг по МСП, който продължи близо 17 години, означава, че напредъкът на страната ни в областта на съдебната реформа и противодействието на корупцията ще се оценява в рамките на годишния цикъл за върховенство на правото в ЕС и редовните годишни доклади на Европейската комисия, както е за всички други държави членки на Съюза. Това значително повишава доверието към българската правосъдна система и ще се отрази благоприятно на процеса за интеграция на България в Шенген и в Еврозоната", коментира още той. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира във Facebook профила си решението на Европейската комисия. "Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание, че с работата на няколко правителства и парламенти българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото, които ясно демонстрират способността на страната ни да изпълнява задълженията си на предвидим и надежден член на Европейския съюз".

"Това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество", написа Борисов. Според него напредъкът на България и Румъния в областта на върховенството на правото ще бъде оценяван единствено в рамките на годишния цикъл в тази насока, приложим и за всички останали държави членки на Европейския съюз.

Отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК е успех за правителството, коментира пред журналисти в парламента народният представител от ДПС Делян Пеевски.

Според него това е изключително позитивен знак за България. По думите му след отпадането на механизма най-важно остава членството ни в Шенген. "Не виждаме никакви основания да не случат нещата за Шенген, защото това е важно за българите. Надявам се, да си изпълним ангажиментите по границата, мигрантския натиск и съвсем скоро да имаме добрата новина, че сме в Шенген", каза Пеевски. По думите му по темата се работи активно и с евродепутата Илхан Кючюк. "Надяваме се, до декември да се случи членството в Шенген", добави депутатът от ДПС.

Според него основният проблем е в овладяването на мигрантския натиск. МВР трябва да си свърши работата, коментира депутатът.

Отпадането на мониторинга над България е голям национален успех и добра новина за позитивния имидж на страната ни, заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов пред репортери в кулоарите на Народното събрание.

"България започва полека да излиза от ролята на обичайния заподозрян за най-корумпирана страна. Нашите партньори виждат, че у нас има политически елит, способен да преследва амбициозни приоритети и дневен ред, и на базата на това да формира управление, което да стабилизира политическата обстановка, колкото и да е висока цената за това", заяви Иванов.

Народният представител от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" напомни, че предстоят сериозни промени в Конституцията, които да доведат до избор на Висш съдебен съвет, Инспекторат и нов главен прокурор. "Това трябва да са наистина убедителни фигури - само тогава и българското общество, и нашите партньори ще видят изпълнението на кредита на доверие, който в момента ни се дава", добави Иванов.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира, че отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка е "национален успех и успех за цялото правителство". 

"Академик Денков и Мария Габриел работиха заедно като отбор. Това е един огромен техен успех и успех на цялото правителство", коментира той. Кирил Петков се обърна към премиерите на Австрия и Нидерландия с думите: Присъединете се към европейския консенсус. Време е да подкрепите България и Румъния да влязат в Шенген, защото само когато тези две страни са вътре, Шенгенското пространство наистина ще стане зона на сигурност. Време е това решение да бъде направено тази година, каза Петков.

Председателят на парламентраната група на ГЕРБ Десислава Атанасова също определи като "огромен успех за България" отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка. Тя изрази надежда, че тази стъпка ще помогне за приемането на България в Шенгенската зона без гранични проверки. "Това, че ЕК оценява напредъка на България и Румъния и в годишното си слово председателят на ЕК изрично подчерта готовността ни, е повод да сме оптимисти", добави Атанасова. 

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира, че отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка е национален успех и успех за цялото правителство.

"Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия е безспорно една от най-добрите новини за България напоследък. Усилията на много български правителства, политици, евродепутати за всички тези 17 години се увенчаха с успех", написа във Facebook вицепрезидентът Илияна Йотова

"Най-важното е, че отпадна един от най-шумно излаганите "аргументи" на някои европейски партньори за отлагането на членството на България в Шенген", написа още тя. 

Премиерът Николай Денков пък каза, че е премахната още една бариера да бъдем равноправни с останалите държави от Европейски съюз във всяко едно отношение. Скоро трябва да премахнем и останалите - да бъдем приети в Шенген и да се присъединим към еврозоната, каза още той, цитиран от правителствената информационна служба.

Като изключително добра новина определи председателят на Народното събрание Росен Желязков прекратяването на механизма. Той коментира темата пред български журналисти в Тбилиси, Грузия, където е на официално посещение по покана на председателя на грузинския парламент Шалва Папуашвили.

"Това е резултат от всички усилия и процесите, които наблюдаваме в България, а и в Грузия. Това е плод на дългогодишно усилие на обществото и на управляващите правителства", каза той. По думите му прекратяването на механизма е резултат от работата на много правителства и процесът е започнал отдавна. Още 2019 г. беше ясно, че този механизъм е изпълнил своята роля, така че в момента имаме и формалното потвърждение за това, добави Желязков.

Попитан дали България прави достатъчно, за да убеди Австрия и Нидерландия, че трябва да сме член на Шенгенското пространство, Желязков коментира, че според него двете държави са убедени, че мястото на България е в Шенген, но темата се използва само за вътрешно политически цели. "Знаете, че във всяка държава предстоят или ще се състоят избори и всеки иска да вземе някакъв авантаж от една такава тема, каквато е членство на България и Румъния в Шенген", смята той.

Настоящият секретер по правните въпроси на държавния глава и бивш правосъден служебен министър Крум Зарков пък изтъкна заслугите на служебните кабинети:

"Днешното решение на Европейската комисия е най-категоричното опровержение на твърдението, че с назначеното от президента Румен Радев служебно правителство България се отдалечава от Европа. Оказа се, че точно обратното - именно с усилията на тези правителства България реализира най-големия си успех за 10 години назад. В днешното съобщение на ЕК е отбелязано, че работата е свършена през юни месец 2023 година". 

Реакции на румънските политици 

В съседна Румъния реакциите на политиците също не закъсняха и повтарят духа на коментарите у нас.

Това е голям успех за страната, но борбата с корупцията не трябва да спира до тук - така румънският президент Клаус Йоханис реагира на новината, че Европейската комисия прекратява механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

"Отне много време, положихме много труд и в крайна сметка успяхме. Мисля, че можем да заключим, че Румъния се е променила, тя е правова държава, тя е държава с функционираща съдебна система. Но трябва да подчертая, че сега не е моментът да забавяме борбата с корупцията. Време е да се засили борбата с наркотиците и борбата с укриването на данъци. Днес е хубав ден за Румъния", заяви държавният глава.

На свой румънският премиер Марчел Чука определи премахването на механизма за сътрудничество и проверка като голяма крачка напред, но побърза да допълни, че е време да се установят нови стратегически приоритети. "Днес обществото очаква от нас много ясно, много твърдо и много директно действия относно два огромни проблема: наркотиците и укриването на данъци. Време е да обявим нулева толерантност", подчерта Чолаку.

"Не смятам, че ще е преувеличено, ако добавим закриването на механизма за сътрудничество и проверка към списъка със стратегически проекти за страната, заедно с присъединяването на Румъния към ЕС и влизането в НАТО. Убедена съм, че списъкът ще продължи с присъединяването и влизането в ОИСР и Шенгенското пространство", коментира новината от Брюксел правосъдният министър Алина Горгиу.

Тя благодари на съдебната система за затварянето на механизма, който по думите ѝ е имал ключова роля в реформата на румънското правосъдие. Горгиу добади, че сега Румъния влиза в нова надпревара, на следващо ниво, с предизвикателства, които ще се припокриват със сложни политически и социални периоди, включително война на границата.

Лидерът на Национално-либералната партия Николае Чука определи премахването на механизма за сътрудничество и проверка като исторически момент за Румъния.

"Не трябва да забравяме, че поемането и насърчаването на европейска визия по отношение на върховенството на закона беше дълго усилие за Румъния, през което преминахме заедно, в диалог с нашите европейски партньори", добави Чука.

Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) спрямо България и Румъния беше въведен през 2007 г. при присъединяването на двете държави към Европейския съюз като преходна мярка, предназначена да улесни постигането на напредък в реформата на съдебната система и в тази на антикорупционните мерки, както и по отношение на организираната престъпност, в случая с България, припомня БТА. 

Процесът за прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка започна с нота от 6 юли т.г. на Европейската комисия, с която тя информира Съвета и Европейския парламент за намерението си да затвори механизма за България и Румъния.