България е изправена пред сериозна енергийна, социална и икономическа криза. За това предупреди лидерът на партия МИР Симеон Славчев на пресконференция в БТА. По думите му правителството на Кирил Петков вкара страната в тези кризи. Страната се намира и в сериозна морална, политическа и управленска криза, убеден е Славчев.

"Всеки българин ежедневно и по собствения си джоб вижда ефекта от това Слава Богу отиващо си вече управление, огромната инфлация, неспиращото покачване на цените на хляба, горивата, водата, отоплението и всички други стоки и услуги. Голяма част от българските граждани вече едва свързват двата края, а малкият и средният бизнес, който е гръбнакът на българската икономика ежедневно и без никаква помощ от държавата се бори да оцелее. Със своите действия и бездействия безпринципната коалиция межди ПП, БСП и ДБ са на път да вкарат България в безпрецедентна енергийна криза", заяви лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Партията е притеснена от доставките за ядрената ни централата, а ядрените ни реактори се захранват с руско гориво. Според Славчев не е ясно и къде ще се съхранява отработеното ядрено гориво. Славчев настоява Министерството на енергетиката да изработи конкретен план с ясно начертани спешни стъпки.

"Партия МИР насочва вниманието на българското общество и на всички отговорни държавни институции, че ако България не постъпи мъдро и не вземе спешни мерки, съществува реален риск от затварянето на енергийните блокове и влизането на страната ни в сериозна енергийна криза. А тя води след себе си сериозна икономическа и социална криза от която ще пострадат всички български граждани и ще бъдат засегнати всички други отрасли", каза Славчев.

България да вземе стратегическо решение за развитие на ядрената енергетика, настоя лидерът на партия МИР Симеон Славчев. Според него страната ни трябва да изгради 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" и да се построи АЕЦ "Белене".

За да се избегне енергийната криза партия МИР предлага да се направи спешен анализ на състоянието на енергетиката (ползи, приходи и разходи) в хоризонт до 2030-2050-та година. Да се направи спешен анализ на енергийния микс и оценка за качеството и състоянието на енергийните мощности, както и анализ на всички възможности производство на собствена енергия, включително от други източници, като ВЕЦ, фотоволтаици, ветрогенератори, биогенератори и други.

Партия МИР настоява също да се направи децентрализация на производството на електрическа енергия, за да може тя да се произвежда там където се потребява и така да се намалят загубете по преносната мрежа и съответно понижи крайната цена на потребителите.

"Да се продължи и гарантира работата на ТЕЦ Марица изток и въглищните централи, като се направят спешни и незабавни официални разговори с възможните доставчици на висококалорични въглища, с изискуемите за съответните мощности в Република България характеристики. Необходимо е също така спешно и силно да се развие газовата инфраструктура във всичките и аспекти и да се направи ясен план и да се гарантират краткосрочните и дългосрочните доставки на необходимите на България количества газ", подчерта още Симеон Славчев.

Партия МИР настоява президентът Румен Радев да свика спешно КСНС за газовата криза, а Народното събрание да приеме закона за управление на кризи. Според лидера на МИР при вземането на решенията водещи трябва да са националните интереси, а не партийните или идеологическите.

Партия МИР е за развитието на ядрената енергетика, но против ядрените оръжия, подчерта Симеон Славчев.

Члена на НИС на партия МИР и експерт по Национална сигурност и управление при кризи Пламен Стоянов подчерта, че партията още от март месец тази година предупреждавала за опасността за доставките за страната ни. Той е притеснен за отработеното ядрено гориво от централата ни. Това е риск за екологията на страната ни и за радиационния фон.

"Енергетиката е част от Националната сигурност на България и националния интерес на България изисква всяка стратегия на Съюз или държава, която съвпада изцяло с интересите на Република България да бъде и стратегия на Република България и обратното - всяка стратегия на Съюз или държава, която не съвпада с интересите на Република България и българския народ, да бъде отхвърляна като неприемлива, а при опасност за суверенитета и социалното равновесие на България да бъде обявена и за враждебна и заплаха за Националната ни сигурност", заяви още председателят на пария МИР Симеон Славчев.