Заявките за изчегъртване звучат нелепо на фона на това, че никой не си представя да изчегърта над 840 хил. хора, подкрепили ГЕРБ в продължение на години. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ представителят на ГЕРБ Десислава Атанасова. "В последно време виждам все повече заявки, че нещо ще се променя драстично и драматично не само за ГЕРБ, но като че ли и за българските граждани. Имам чувството че съм в някаква машина на времето", каза днес Атанасова.

Във връзка със санкциите, наложени от САЩ по закона "Магнитски", Атанасова каза, че ГЕРБ може да носи отговорност за едното от посочените в доклада на финансовото министерство на САЩ лица и това е Александър Манолев. "Много преди САЩ да ни кажат, че трябва да потърсим отговорност ние сме се ангажирали с нея", заяви Атанасова. Тя отбеляза, че в мига, в който Александър Манолев е станал известен с това, че има данни за злоупотреби по отношение на къщите за гости, от ГЕРБ са се разделили с него и той вече не е част нито от управлението, нито от партията.

По bTV пък зам.-председателят на партията Даниел Митов отхвърли предположенията, че подкупеният от олигарх действащ политически лидер бил Бойко Борисов. Такова предположение направи пред Нова на 4 юни бившият министър на отбраната Бойко Ноев: "Няма друг такъв освен Бойко Борисов. Това е моят прочит".

Даниел Митов определи като клевета подобно предположение. Ако беше той, нямаше да бъде поканен в посолството на САЩ, аргументира се Митов.

Лидерът на ГЕРБ имаше среща с посланика на САЩ Херо Мустафа час, след като бяха обявени санкциите на САЩ срещу български граждани по закона "Магнитски".

"Подозрения вече има, бяха споменати и имена, но мога да гарантирам, че това не е г-н Борисов. Ще призова нашите опоненти да не се превръщат в клеветници", изтъкна зам.-председателят на ГЕРБ.

"Ако г-н Борисов имаше каквото и да е общо с това, нямаше да бъде поканен от американския посланик в резиденцията. Срещата не я е искал г-н Борисов, а е бил поканен и поканата е дошла много преди да бъдат обявени санкциите. Ако имаше съмнение, той щеше да бъде включен в санкционния списък", аргументира се Митов.

Когато става дума за подкупвано лице, не трябва да се говори в единствено число, заяви по правосъдният министър Янаки Стоилов. Според него подкупваните лица по високите етажи на властта са повече.