Правителството ще продължи да осигурява подкрепа за Украйна колкото е необходимо. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от Министерството на отбраната в профила на ведомството в Twitter.

Той участва в срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО, която се провежда днес и утре в Брюксел, Белгия. Българският военен министър е провел срещи с американския министър на отбраната Лойд Остин, който призова съюзниците си да положат повече усилия за предоставянето на оръжия на Украйна, както и с украинския министър на отбраната Олексий Резников.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави Тагарев по случай назначението му, посочват още от МО.

Необходимо е да продължим да оказваме помощ на Украйна, заяви пред журналисти министърът на отбраната след края на първото заседание на новоизбраното редовно правителство.

Столтенберг пък посочи, че страните от НАТО (без САЩ) са похарчили 350 милиарда долара допълнително за отбрана след 2014 г. Подкрепата на съюзниците за Украйна трябва да продължи, защото е решаваща, категоричен бе генералният секретар на НАТО. Той добави, че новините за напредък на украинското контранастъпление се дължат и на смелостта на украинските войски.