Служебното правителство прие решение, с което освобождава Минко Ангелов от поста областен управител на област Хасково, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. В съобщението се, посочва, че правителственото решение е във връзка с преместване на друга работа на Ангелов. 

За временно изпълняващ длъжността е назначен заместник областният управител Мартин Узунов.

От областната управа уточняват, че Минко Ангелов е решил да "приеме предизвикателството и да се присъедини към екипа на министъра на икономиката г-н Никола Стоянов". Доскорошният областен управител щял да упражнява съветническа функция "във връзка с борбата с повишаването на цените на стоките и битовото потребление и с цел допринасяне със своя дългогодишен опит и професионализъм за овладяване на зараждащата се инфлация", цитира haskovo.net съобщението от областната управа. 

Минко Ангелов, който беше областен управител при няколко служебни правителства, подаде заявление за освобождаване от длъжност още през ноември миналата година. Тогава той написа във "Фейсбук", че е "морално и почетено" да депозира оставката си като областен управител, докато не приключат проверките, образувани срещу него, а поводът бе оповестена в медиите информация за контрабанден внос от Турция, в която е замесено името му.

По време на парламентарен контрол тогава служебният премиер Гълъб Донев беше попитан от народната представителка от "БСП за България" Смиляна Нитова какви действия ще предприеме служебното правителство след оповестената информация за контрабанден внос на парфюми от южната ни съседка. От въпроса ѝ стана ясно също, че от "Българска легия Антимафия" имало и подаден сигнал за корупция до президента Румен Радев. 

Донев увери от трибуната, че "при наличието на най-малко съмнение по отношение на действията на областния управител на Хасково, той ще бъде освободен" и добави, че "по сигнала, постъпил при президента Румен Радев, е уведомена прокуратурата, МВР, ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията". 

Преди месеци започна и проверката по сигнала за покровителстване на канал за парфюми, а преди дни вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи, че срещу Ангелов тече втора проверка. От областната администрация изпратиха становище, че вероятно тя е въз основа на отказа на Ангелов да иззема имоти публична държавна собственост на ГКПП "Капитан Андреево". Причината за отказа пък била решение на съда, с което се спира принудителното изпълнение на заповедта за изземане. 

Депутатката, която зададе въпроси към служебния премиер, по-късно същия месец се оплака, че е получила заплашителни текстови съобщения, които завършвали с "ще ви помогна на следващи избори да нямате депутат от еди-кой си МИР (многомандатен избирателен район)".