ВМРО провали първата сбирка на новосформирания "Клуб за българо-македонско приятелство". Тя беше посветена на отношенията ни с Република Северна Македония след подписването на договора за приятелство и добросъседство.

Част от ръководството на ВМРО и бивши нейни депутати обаче пристигнаха в Централния военен клуб  за дискусията, което принуди организаторите да отложат събитието.

В залата седнаха в очакване на дискусията евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки, както и зам.-председателят на войводите доц. Милен Михов.

Организаторите обаче обявиха, че лекцията няма да започне, докато не си тръгнат хората без покани.

Доц. Михов попита кой дава поканите, за да получат такива, ако това е пречка за присъствието им, а Джамбазки обясни, че са разбрали от медиите за публичната дискусия с Любчо Георгиевски.

Георгиевски, заедно с историка доц. Стефан Дечев, трябваше да участва в първата лекция на новосформирания Клуб за българо-македонско приятелство на тема: "Българо-македонските отношения 2017-2022 г. - проблеми, постижения, провали и перспективи". 

Атанас Шарков от Клуба за българо-македонско приятелство коментира за БТА, че събитието не е било предвидено като "дебат с националисти", а лекция на двама изтъкнати общественици от Северна Македония и от България, с които са търсили начините за сближаване между двете страни.

Снимка: БТА

"Евродепутатът Ангел Джамбазки, който на мен силно ми лъхаше на алкохол, заедно с други два-трима бивши депутати от ВМРО и една група от трийсетина човека се опитаха да нахлуят", коментира по-късно пред БНР Шарков.

"Поисках да си покажат поканите, но те такива нямаха. Нашето събитие е с покани за медии и за хора, но те казаха, че имат право да говорят за история, за такива неща и нахлуха. Просто минаха през мен, аз бях сам срещу 30 човека", възмути се той.

В крайна сметка до лекция не се стигна, а присъстващите се разотидоха.