Българска делегация, водена от служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев се поклони на 4 февруари на гроба на Гоце Делчев и поднесе венци по повод на 151 години от рождението на революционера. Много българи и граждани с българско самосъзнание обаче не успяха да се присъединят към нея заради забавяне с часове на пропускането през границата между България и Република Северна Македония (РСМ) и мерките за сигурност в Скопие. Властите в РСМ обясниха блокирането на границата с токов удар и срив в системата. Сред отправилите се за честването имаше върнати и задържани. Българските политици и институции реагираха остро.

Министерството на външните работи на България публикува официална позиция по темата. "За съжаление, отбелязването на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев не допринесе за надграждане на двустранните отношения между София и Скопие. С дълбоко съжаление констатираме, че 4 февруари 2023 г. ще влезе в историята като датата, на която властите в Северна Македония, по крайно неубедителни причини и в нарушение на предварително дадените уверения, не допуснаха отдаването на почит към делото и живота на Делчев от страна на български граждани. Министерството на външните работи определя днешното отношение на управляващите в Северна Македония като унизително и недопустимо спрямо българския народ и Република България", се казва в позицията на МВнР.

 - така, както изисква отговорното политическо поведение, така, както изисква държавническото поведение, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев няколко часа след като българска делегация положи венци на гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в Скопие. Декларациите бяха, че всички български граждани ще бъдат безпрепятствено допуснати, за да почетат паметта на Гоце Делчев, това не се случи. Многократно заявих на моя колега, че подобен подход не демонстрира доверие и уважение, каквото си дължат двата народа, каза още Демерджиев.

Република Северна Македония сама блокира членството си в Европейския съюз, заяви пред журналисти в с. Илинденци, община Струмяни вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите й преговорният процес не може да започне, докато българите не бъдат записани в Конституцията на Северна Македония с ясна гаранция за спазване на човешките им права.

Случилото се около годишнината от рождението на Гоце Делчев вчера не помага за деескалацията на напрежението между Скопие и София, коментира посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов в ефира за NOVA. По думите му равносметката от вчерашния ден не е особено положителна. В момента българите в Северна Македония живеят в страх, каза Ангелов. Има голяма ескалация на радикалното говорене, в социалните медии основно, обясни той. И добави, че българската държава от месеци настоява македонските власти да вземат мерки.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира вчера в Пловдив, че Гоце Делчев е човек, който би могъл да е мост за дружбата между България и Северна Македония. На тази дата, когато ГЕРБ управляваше, с премиера на Северна Македония в Скопие бяхме заедно - това беше външна политика. Днес разбирам за забранителни списъци на хора и журналисти от страна на Северна Македония. Това е недопустимо, заяви лидерът на ГЕРБ.

Това е агресия и нарушаване на човешките права от страна на властите в Северна Македония, коментираха на пресконференция от партия "Възраждане". От партията имат намерение да отнесат въпроса до Европейския съд по правата на човека, да инициират срещи и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и комисаря по съседството и политиката на разширяване Оливер Вархей. От партията смятат, че в настоящия си вид РСМ е далеч от европейските ценности.

"БСП възразява категорично срещу предприетите от властите на Република Северна Македония действия около честванията в Скопие на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев, заявиха в позиция от Изпълнителното бюро на БСП.

"Български граждани бяха целенасочено възпрепятствани да пресекат границата и да отдадат почит на гроба му, към официални български представители беше проявено недопустимо неуважение, затруднено беше отразяването на честванията от българските медии, обяви се черен списък за забрана на граждани на ЕС да влизат в РСМ", се посочва в позицията. В нея се отбелязва, че напрежението е било подклаждано в продължение на седмици и това е намерило израз в събитията от 4 февруари.