Още вчера Тенев, който влезе в регионалното министерство от квотата на "Обединени патриоти" (НФСБ), заяви, че кадърът, направен преди 9 години в музея на восъчните фигури в Париж, е бил "повече в подигравателен стил" и отрече категорично да изповядва нацистки идеи.

"Предпочитам във всяка снимка да има някакъв ефект, сценарий. В повечето ми снимки да има хумористичен елемент. Сега, през призмата на времето, смятам, че тази снимка е много неподходяща и не отразява моята същност“, каза тази сутрин Тенев пред bTV.

Той добави, че има много други кадри и хората, разгледали всички снимки от музея, ще разберат, че е търсил друг ефект. Затова най-лошото нещо, което чул за себе си, е, че е фашист.

"Нека да кажа – да направя онзи поздрав, в комбинация с това да публикувам кадъра в профила си, не беше най-доброто решение. Трябваше да сваля снимката, сега разбирам, че е било важно – в този аспект не бях подготвен, мислех, че професионалната ми подготовка е достатъчна", добави Тенев.

Той увери, че решението за оставката е лично негово.

"Аз съм отговорен човек, разбирам как, без да искам, поставих цялото правителство в неприятна ситуация, за което се извинявам“, заяви още той.

И разказа, че когато разбрал, че скандалът „взема чудовищни размери“, помолил за среща вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов, разказал му как вижда нещата и че смята, че е редно да си подаде оставката. След това говорил и с премиера Бойко Борисов. И от двамата срещнал разбиране.

Тенев каза още, че семейството му приема тежко случващото се, особено 6-годишната му дъщеря, в чиито очи вижда сълзи.

"Съжалявам, че първият, който хвърли камък по мен, не се свърза с мен за коментар. Може би ситуацията нямаше да ескалира дотам“, добави той.

Попитан за изказването на Симеонов, че и той вероятно има майтапчийски снимки от посещение нацисткия концентрационен лагер "Бухенвалд“, където бил като студент, Тенев отговори:

"Той е сериозна личност в политиката, той си носи отговорността“.

Подалият оставка подчерта, че познава Симеонов от около две години, но не е член на партията му, приел поканата в качеството си на експерт. За да влезе в министерството, напуснал работа. Сега има нужда от почивка, а след това ще реши с какво ще се занимава, но пак ще е нещо, свързано със строителството.

Той каза, че хората трябва да знаят, че монетата има две страни, но призова журналистите да продължат да търсят сензации, защото "не се знае кой как е прикрит, за да влезе в правителството“.

Борисов: Всеки е правил такива неща, човешко е

Междувременно премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти скандала така:

"Ако трябва да бъда обективен, от всичките им кандидати за заместник-министри той беше най-добрият и най-подготвеният. И истински съжалявам, че за подобна глупост от негова страна - можеше още първия ден, първия миг да се извинят, да кажат "Грешка... на всеки... случило се... музей... 2009-та година, сега сме 2017-та, щото това за него, за семейството му е действително гадно нещо! И съм убеден, че и вие като сте били командировка някъде сте се шегували и сте правили такива неща и е човешко...

Но просто аз му благодаря, че той дойде и сам си даде оставката. И тези, които продължават да говорят по темата, не гледайки какво направиха те, и ние пак си замълчахме тогава. Г-н Зарков след шегата си е още депутат, а зам.-министърът след снимката вече не е зам.-министър".

Борисов имаше предвид депутата от БСП Крум Зарков, който се пошегува в телевизионен ефир с жертвите на комунизма.

В същото време финансовият министър Владислав Горанов заяви, че не се обсъжда оставката на Валери Симеонов.