В съобщението на комисията дори бе посочено, че зам.-председателят й Марош Шефчович поема ресора на Дали, докато Малта излъчи друг еврокомисар.
Късно тази нощ обаче сайтът за европейска политика Ню Юръп разпространи съобщение от името на самия Дали, в което той отрича да е подавал оставка. Автентичността на съобщението все още не е потвърдена, предаде БНР. Електронната поща, от която изявлението е изпратено до сайта, е на асистента на Джон Дали.

В него малтийският еврокомисар заявява, че ще продължи да работи и че усилията, които полагат той и екипът му за промяна на дерективата за тютюневите изделия ще продължат, както е планирано.
По думите му от ЕК са отказали да публикуват изявлението, оправдавайки се с технически причини.

Комисарят казва още, че вчера е бил устно уведомен от председателя на ЕК Жозе Барозу за доклада на Европейскатата служба за борба с измамите ОЛАФ и категорично отрича основното обвинение в него – че е знаел за лобистката схема.

Според съобщението на ЕК малтийски бизнесмен поискал пари от шведската фирма за производство на тютюневи изделия "Суидиш Мач" (Swedish Match), като обещал в замяна да използва познанството си с комисаря по здравеопазването и да му въздейства за промени в директивата за тютюневите изделия.
Залогът тук е планираната в нея забрана за износ на специфичен продукт – тютюн за дъвчене, който е забранен във всички страни от Евросъюза с изключение на Швеция.
Подалата оплакването фирма произвежда именно този продукт.

От ОЛАФ казват, че не са намерили категорични доказателства за пряко участие на комисаря, но данните от разследването им сочат, че той е знаел за нея.

ЕК не разполага с писмо, подписано от Дали, с което да се удостовери, че подава оставка, съобщи по-късно днес на пресконференция говорителят на ЕК Пиа Хансен, попитана дали комисията може да покаже такъв документ, предаде БТА. Няма процедура, която да налага внасянето на писмен документ при подаването на оставка от страна на еврокомисар.

Тя добави неколкократно, че Дали е решил да подаде оставка и е съобщил това устно на председателя на ЕК Жозе Барозу. Говорителят допълни, че разследването на ОЛАФ и предизвиканата от него оставка няма да променят графика и обхвата на предвижданите промени в директивата за тютюневите изделия.
При разследването не е установено превеждане или предаване на пари към лобиста, допълни Хансен.

На последвала пресконференция на генералния директор на ОЛАФ Джовани Кеслер бе отново съобщено, че разследването е започнало през май по сигнал на шведската фирма. Използвани са били всички възможни средства, позволени от закона, за установяване на фактите. По думите на Кеслер са открити неуспорими доказателства, че Джон Дали е бил в течение на дейността на малтийския лобист и че лобистът, негов сънародник, използва името на подалия оставка комисар в своята дейност.

Според Кеслер лобистът е изнудвал шведската фирма за "доста значителна сума", а провинението на Дали е, че е знаел за това и не се е опитал нито да съобщи на ЕК, нито да прекъсне дейността на своя познат.
Лобистът никога не е имал връзка с европейските институции, а при разследването се е оказало, че е организирал две срещи между Джон Дали и лобисти на две тютюневи компании. В никакъв момент комисарят не е докладвал обстоятелствата, които знае, нито е опитал да се предпази от оказването на влияние, заяви Кеслер.