Задържаният за организиране на изборна търговия в Етрополе Кирил Киров остава в ареста. Районният съд в града реши, че са събрани достатъчно доказателства, за да се предположи, че Киров е извършил престъплението, в което е обвинен.

Пред съда бяха представени 61 попълнени декларации за застъпници, както и такива, които не са попълнени, но са били готови да се попълнят. Всички те са иззети от офиса на шахматен клуб "Чавдар", на който обвиняемият е председател, както и от офиса на фирмата, в която той работи за бързи кредити.

Декларациите са твърде повече, отколкото изборните секции в района, а законът казва по един застъпник на една изборна секция за една политическа партия. В общината има 19 секции, а намерените в Киров декларации са над 3 пъти повече, предаде БНТ.

При изборна секция в село Малки Искър има и 26 декларации за застъпници, голяма част от тях, обаче се оказват неграмотни. Един от застъпниците дори е със заболяване шизофрения и е в състояние, което абсолютно пречи той да бъде застъпник.

"Свързвам се с моя доверител, който е бил упълномощено лице на въпросната партия, с цел да търсим застъпници за въпросните избори. Всяка една българска партия намира и търси застъпници, за които заплаща и обикновено сумата наистина е около 50 лева", заяви адвокат Борис Михайлов.

"Декларациите са много по-големи от необходимия брой регистриран в закона на лица, които могат да бъдат застъпници. В случая в село Малки Искър има само една избирателна секция, а попълнените декларации са на 26 лица", уточни Христо Христов, и.ф. районен прокурор на Етрополе.

Решението на Районния съд в Етрополе не е окончателно, то може да бъде обжалвано и адвокатът на обвиняемия каза, че ще го обжалва.

В случай че го обжалва, делото ще се гледа в Окръжен съд в София на 19 юли.

Съдът постанови, че ако е на свобода обвиняемият има опасност да извърши друго престъпление първо като попречи за събирането на доказателства и второ - като продължи да се занимава със същата дейност.

Кирил Киров е от Етрополе, 35-годишен, осъждан е два пъти, като наказателната му отговорност е заменена с административна санкция "глоба". Единият път е осъждан за управление на автомобил без регистрационни номера.

Вижте резултатите от предсрочния вот на живо с Dir.bg!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на партийните лидери и политическото бъдеще на страната, от 19 до 21 часа на 11 юли в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът Васил Тончев, политолозите Тончо Краевски и Иван-Асен Иванов, журналистите Светослав Метанов, Елица Николова и Даниел Ненчев.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":

В сайта на https://dnes.dir.bg
На живо във Facebook страницата на DNES by Dir.bg
На живо във Facebook събитието - https://fb.me/e/MHL2R29K