С парите от данъците на "Лукойл" държавата ще финансира компенсации за най-бедните при ползването на обществен транспорт. Мерките в момента се доуточняват от служебното правителство и една по една ще влизат в сила до края на януари следващата година. Това обясни служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по bTV

По думите му най-бързо това може да стане за хората, които пътуват с влак. Помощта ще бъде под формата на документ за намаление при купуване на билети и карти за БДЖ. Работи се върху подобни намаления при ползването на междуградски автобусни линии и градски транспорт, на първо време в София и другите големи градове. Целево помощта ще е насочена към хората с доходи под 1000 лева.

Преди два дни "Лукойл" преведе към държавата авансов данък в размер на 90 милиона лева. Тази сума надхвърля всички финансови средства, платените от компанията на хазната през последните 20 години, коментира тогава служебният вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев.

Работим по мерки, които да се финансират от изземането на свръхпечалбите на "Лукойл", обясни Стоянов. Тъй като се изисква техническо време тези мерки да влязат в сила, на първо време ще продължи намалението от 25 стотинки на литър гориво, което действа и сега по бензиностанциите. Министърът обаче подчерта, че той не одобрява този вид отстъпка, защото тя според него не е справедлива и не е фокусирана върху най-нуждаещите се. Тази мярка ще продължи засега, но вече ще се финансира от средствата, които постъпват в хазната от "Лукойл", уточни Никола Стоянов.

Една по една ще влизат в сила по-ефективни мерки под формата на преференциални цени, намаления за карти за БДЖ, за градски транспорт и други.

От мярката ще се ползват хората с доходи под 1000 лева, стана ясно от думите на служебния министър. Човекът ще трябва да заяви от кои преференции иска да се възползват. Ще му се издава документ, най-вероятно от общината. Не е окончателно решено как това ще става чисто технически, най-вероятно общината ще издава такива документи. Нашата работа е така да контролираме мярката, че опитите за измама да бъдат неуспешни, даде подробности министър Стоянов.

Той очаква новите компенсации да продължат поне до края на 2023 година.