Още знакови политически лица не успяха да влязат в новия 47-и парламент, стана ясно след излизането на окончателните резултати от вота в неделя.

За Народното събрание не се класираха дори бившите председатели на Народното събрание - Цвета Караянчева и Димитър Главчев от ГЕРБ. "Не е драма, че съм извън парламента. Ще ми липсват колегите, ще ми липсва атмосферата, дебатите", коментира Караянчева.

Нона Йотова от БСП също няма да бъде депутат.

Сред липсващите е и бившият парламентарист и дългогодишен кмет на Плевен - Найден Зеленогорски.

Както Dir.bg съобщи още вчера, доайенът на 45-ия и 46-ия парламент Мика Зайкова от "Има такъв народ" също няма да бъде депутат в следващото Народно събрание.

И издателят Манол Пейков от ДБ няма да е в парламента, съобщи самият той. "Вече е сигурно: няма да съм част от 47-ия български парламент. Няма да мога да спирам на парламентарния паркинг бялото си електрическо возило и да го навирам в очите на онези с черните служебни чудовища с въглероден отпечатък колкото на малък завод за горене на боклук", написа той във фейсбук. Досега той е бил в състава на два парламента - тези от пролетта и лятото на 2021 година.

Борислав Сандов също няма да е народен представител, съобщи offnews. Той беше водач на Демократична България в Монтана, но обединението не получава мандат в този избирателен район. Съпредседателят на "Зелено движение" е втори в листата в 25 МИР, но д-р Александър Симидчиев го измества с по-висок преференциален вот.

И бившият зам.-министър на външните работи Георг Георгиев (ГЕРБ) се разминава в депутатските банкина 47-то Народно събрание.


                    ВИЖТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ НА ЖИВО С DIR.BG!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на двамата кандидати за президенсткия пост, както и тези на политическите лидери, от 19 ч. на 21 ноември в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът журналистите Явор Дачков и Владимир Йончев, социологът Васил Тончев и политологът Иво Инджов.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":