Продължават от различни места за съхранение да "изскачат" машини за гласуване, които не са поръчани и договорени от Централната избирателна комисия. Това става само четири дни преди вота за парламент и президент.

За доставката на нови 199 машини се разбра снощи. Те се намират в склад на фирмата-доставчик "Сиела Норма". Той пък е ситуиран във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в столичния жк "Слатина". Машините са били разположени в склада без никаква охрана. Наложило се е спешно да бъде изпратена жандармерията там.

Това е вече трета партида от непоръчани машини, чиято бройка надхвърли 600.

Преди това бяха открити през уикенда една партида от 228 броя машини и друга от 150 машини на следващия ден. От фирмата-доставчик твърдят, че тези машини са доставени, за да служат за резервни части и ремонт на устройствата, които ще бъдат използвани в изборния ден. 

"Откровено фалшива новина. Това са същите машини, за които се говори от петнайсетина дена. Нито една нова машина няма", реагира шефът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров по бТВ.

"Очевидно хората нямат проблеми, няма демографска криза, преходът приключи, след като такова нещо привлича общественото внимание", възмути се той.

Тодоров поясни, че това са същите машини, пристигнали на арегората - първо били 150 бройки, после 36 и така станали общо общо 199. От предишни избори били останали 13 машини, които са в бройката, но те са били декларирани пред ЦИК, каза шефът на "Сиела". Машините общо са 427, каза той.

"Има толкова степени на гаранция, че човек трябва да има ментални проблеми, за да мисли, че с тях нещо може да се направи", отхвърли подозренията за манипулации Тодоров. Той изрази очакване да могат да ги ползват за резервни части.

"Ако не ни бъде позволено, ще има секции, където машини ще спрат", предупреди още Веселин Тодоров.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов потвърди пред бТВ за бройката на машините, поискани за резервни части - общо 427, но също така призна, че в ЦИК са останали шокирани, когато са научили от "Сиела".

"Комисията беше определено изненадана от съобщението за тези 199 машини. Тъй като в комуникацията между ЦИК тези неща не са артикулирани. В тази ситуация на неяснота и надигащо се обществено напрежение, ЦИК реши да информира ДАНС и вътрешния министър Бойко Рашков", заяви говорителят на Комисията.

В писмото си "Сиела" се позовава на договор с ЦИК, но той е с предишния състав на ЦИК от февруари, допълни още Цветозар Томов.

"Неприятното е в това, че се надига обществено напрежение в навечерието на изборите, а това също влияе върху честността на вота", коментира още говорителят на ЦИК.

Представители на ГЕРБ отново се озоваха на мястото на новооткритите машини тази нощ, както и през уикенда, за да обвинят за случващото се вътрешния министър.

"Бойко Рашков носи персонална отговорност за протичането на изборния процес. Той дължи отговор колко са тези машини, къде са, за какво ще бъдат използвани, има ли още?!", заявиха представители на ГЕРБ от двора на Висшето транспортно училище.

"Беше публично обявено, че е пратена жандармерия да охранява въпросния склад във Висшето военно-транспортно училище. Жандармерия нямаше", твърдят от от партията.

Успоредно с ГЕРБ в неделя с позиция реагираха и от БСП. ИБ на партията също настоя за отговори на въпросите кой и за какво ще използва тези нови машини.

От ЦИК пък декларираха, че други машини, освен допълнително поръчаните с държавна поръчка 1600 броя, няма да бъдат използвани на вота "2 в 1".

Вчера в изявление служебният премиер Стефан Янев отхвърли като спекулации твърденията на партиите за готвени манипулации на вота с машините и увери, че кабинетът е взел всички мерки за провеждането на честен и прозрачен вот "2 в 1".