Днес се произвеждат изборите за 46-то Народно събрание. В секциите с над 300 души ще се гласува само с машини, а в по-малките секции само с хартиени бюлетини.

Машини за гласуване няма да се ползват при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме. За първи път с машини ще може да се гласува и в избирателни секции извън страната, но само в секции с очакван по-голям брой избиратели.

Гласуването с машини

В началото на юли ЦИК направи проверка на машинното гласуване в 32 секции от втория тур на местните избори, произведени малко по-рано, припомня БТА. Проверката установи, че всички резултати от машинното гласуване се припокриват с контролните разписки. Хеш кодът на машините за гласуване е от 64 знака и на теория има възможност де бъде налучкан, но вероятността е много малка. Засега няма разкрита измама с машинно гласуване, за разлика от хилядите случаи на измама при хартиените бюлетини, обявиха от ЦИК след тази проверка.

Вижте резултатите от предсрочния вот на живо с Dir.bg!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на партийните лидери и политическото бъдеще на страната, от 19 до 21 часа на 11 юли в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът Васил Тончев, политолозите Тончо Краевски и Иван-Асен Иванов, журналистите Светослав Метанов, Елица Николова и Даниел Ненчев.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":

В сайта на https://dnes.dir.bg
На живо във Facebook страницата на DNES by Dir.bg
На живо във Facebook събитието - https://fb.me/e/MHL2R29K

В България с машини ще се гласува в 9401 секции, като в 1115 от тях ще се гласува с две машини. Критерият е - гласували повече от 425 избиратели на изборите на 4 април в тези секции, посочиха от ЦИК. В чужбина с машини ще се гласува в 273 секции с 421 устройства, т. е. в 148 секции ще има по две машини.

Към всички РИК е пратено писмо от ЦИК с допълнителни указания за организацията на изборния ден. С тях се указва на СИК да разпечата от машината криптографски идентификатор, в който има т. нар. "хеш код". Този код трябва да съвпада се предоставения по-рано от ЦИК.

При проблем с машините за гласуване, СИК уведомява незабавно РИК и ЦИК. Само ЦИК ще решава дали ще се прекратява машинното гласуване в такава секция.

ЦИК е дала указания и за дезинфекцията в изборните помещения - тя ще се прави без прекъсване на изборния процес, успоредно с процеса на гласуване.

Видеозаснемане в секциите

ЦИК разреши и видеозаснемане и видеоизлъчване в реално време в изборното помещение на избирателна секция след края на изборния ден при обявяване на гласуването за приключило. Видеозаснемането обхваща: действията на секционната избирателна комисия при установяване на резултатите от гласуването; процеса на броене на хартиени бюлетини - в избирателни секции, в които е гласувано с хартиени бюлетини; процеса на съставяне и попълване на секционния протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция.

Видеозаснемане и излъчване в реално време може да обхваща и процеса на предаване, приемане и проверка на протоколите на секционните избирателни комисии и прехвърляне на данните от записващото техническо устройство в районната избирателна комисия и се осъществява така, че да не се затруднява работата на изборната администрация. Не се допуска заснемане на избирателни списъци.

Наблюдатели

Според регистрите на ЦИК за наблюдатели в изборите са регистрирани шест чуждестранни организации, чиито представители или посочени от тях лица са регистрирани като наблюдатели. Наблюдатели са регистрирали и 30 български неправителствени организации. Четири политически сили изпращат застъпници за наблюдение на изборите извън страната. Пет социологически агенции ще правят проучвания в изборния ден.