Не ветото на България, а омразата и лъжите спънаха С. Македония за ЕС, заяви пред bTV журналистът Любчо Нешков по повод позицията на България, че не подкрепя преговорната рамка за членството на С. Македония в ЕС. Вратите на България са отворени, зависи от Македония дали ще влезе през тях. Според вицепремиерът Красимир Каракачанов мачът е свършил онзи ден. Възможността за Скопие е теоретична, но няма как да се случи, твърди пред БНТ вицепремиерът. 

След двучасов дебат в българския парламент вчера стана ясно, че позицията, с която спираме съседите си за ЕС, се радва на политически консенсус. Според опозицията в тази ситуация и двете страни тепърва ще имат проблеми. Властта пък посочи какви са исканията на София към Скопие, за да продължим разговорите: Отказ от малцинствени претенции, отказ от езика на омразата, отказ от присвояване и фалшифициране на българската история,  реабилитация на хора, убивани заради българско самосъзнание, както и възстановяване на български паметници. 

Любчо Нешков напомни, че още от началото на 2019 г. България предупреждава периодично С. Македония, че не изпълнява Договора за добросъседство и приятелство. Вратите на България са отворени, зависи от Македония дали ще влезе през тях, каза още Нешков.

По думите на проф. Иван Илчев, член на на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна македонският премиер Зоран Заев е излъгал преди дни, че двете държави са се споразумели по редица от спорните въпроси.

Резултати няма нито в учебниците, нито в медиите, нито в общественото съзнание, коментира проф. Илчев.

 

Реакцията на България не е закъсняла, защото до края на годината по време на германското европредседателство темата за започването на преговори за Скопие отново е актуална, коментира Каракачанов.

България винаги е имала позиция за разширяването на Западните Балкани, но винаги сме подчертавали, че това не може да бъде безусловно и Р Северна Македония трябва да покрие определени критерии, основният от които е отношенията й с България, подчерта вицепремиерът.

Правителствата в Северна Македония след 1989 г. смятаха, че могат да продължат по стария начин - да създават своя фалшива идентичност. Това е говореното на т. нар. им политически елит, който произхожда от стария елит на Югославия.

Омраза към България се насажда не само в учебниците по история, но и в техни филми, книги, няма село, в което да няма поне една плоча срещу България, поне една, коментира още Каракачанов.

Ако бъдем обективни, именно сегашният премиер Зоран Заев държи най-умерения политически език, смята вицепремиерът.

По думите му, неизпълнението на Договора за добросъседство от тяхна страна е, че нищо не се променя в тяхната политика с изключение на това, че от време на време правят някое добронамерено изказване и то предимно от Зоран Заев.

Не са спрели не само да подръчкват, така да се каже, техни агенти в България и да ги финансират, но и да правят опити през дипломацията за създаване на малцинство, заяви Каракачанов.

Както се казва, мачът свърши онзи ден. Има теоретична възможност до края на годината въпросът за започване на преговори отново да се внесе в дневния ред, но реално няма как да се случи, смята Каракачанов.

Тази риторика на Скопие не помага с нищо - горе долу 30 години българските правителства правеха една грешка - смятайки, че историческите факти са на наша страна, ние направихме много малко да популяризираме българската кауза по света, докато по същото време се отделяха милиони от Югославия и от правителствата в Скопие през тези години. Знаете ли колко пари се хвърлят за лобистки организации, медии, за създаване на документалистика, попита вицепремиерът.

България постъпи правилно - показа характер, показа достойнство, категоричен е Каракачанов.

На въпроса дали смята, че е възможно да бъде обявен за персона нон грата в Скопие, той отговори - няма как да го направят, няма как да посмеят, защото това би било един груб, просташки, дипломатически гаф.