Около 1 милион лева ще струва компенсирането на стопаните с евтаназираните заради чумата дребни преживни животни, съобщи пред журналисти в МС министърът на земеделието Румен Порожанов. Парите са за изплащане на компенсации за около 4000 животни, като минималната сума за животно е 190 лева, но до момента средната изплатена сума е 327 лева, поясни Порожанов. Около 75 процента от тези пари ще бъдат възстановени от Европейската комисия.

Част от исканията на протестиращите пред МС днес земеделски производители са неизпълними, каза още Румен Порожанов. Евтаназираните животни са оценени високо, ще се покрият и разходи за почистване на техните обори и кошари, посочи той. Министърът отново отбеляза, че се вземат всички мерки за ограничаване на чумата по дребните преживни животни.

Имал съм няколко срещи с представители на организацията на овцевъди и козевъди, която протестира пред МС - тя представлява до 25-30 процента от сектора в страната. Всички останали не споделят тяхната позиция. Вече са оценени умъртвените кози и овце като цената покрива не само пазарната стойност, но и други разходи. Има овце, като тези под селекционен контрол, които са оценени на 327 лева, каза министърът.

УС на ДФ "Земеделие" гласува увеличение на средствата за земеделските стопани, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки по помощта "де минимис". Тя е за компенсиране на допълнителните разходи заради болестта чума по дребните преживни животни. Сумата е допълнение към вече започналото от понеделник изплащане на компенсациите за евтаназираните животни.

Увеличена е помощта "де минимис" за 7-те общини от областите Бургас и Ямбол с въведени ограничения заради чумата. Тя се вдига от 25 на 40 лв. на овца или коза. Хората ще получат и още 7 лв. за животно, които вече бяха приети на 12 юли 2018 г. от УС на фонд "Земеделие" като подпомагане за овцевъдите и козевъдите в цялата страна. Така общата сума за стопаните от 7-те общини с въведени ограничения става 47 лв. на овца или коза, съобщи министърът.