Преди да се приеме или отхвърли френското предложение за вдигане на ветото върху преговорния процес за РСМ, това предложение трябва сериозно и компетентно да се обсъди - преди всичко на политическо ниво. Мненията на гастролиращи в политиката чалгаджии - от типа "гаранция - Франция" - трябва внимателно да се изолират. Това коментира политологът Огнян Минчев на страницата си във фейсбук.

Всяко предложение от този тип има силни и слаби елементи от гледна точка интересите на засегнатите страни. Необходимо е да се прецени кои за нас са силните страни на предложението, идващо като официална позиция на Брюксел и какво бихме предложили като негова адаптация. Най-лошият възможен вариант е лекомислено да отхвърлим предложението с повърхностни пропагандни аргументи - както вече бе направено на чалга ниво.

Френското предложение ще бъде отхвърлено по същия начин и от малобройните, но кресливи политически кръгове, които от десетилетия се прехранват от скандала между София и Скопие. Оценявайки предложението, българските политици трябва да си дават сметка най-малко за две неща. Първо, че несериозното му отхвърляне с повърхностни аргументи ще ерозира и дългосрочно ще "олекоти" българската позиция по казуса с Македония в общността на ЕС. Второ, че българският лековат отказ ще отвори нови пространства за пропаганден успех на Скопие в международното интерпретиране на казуса. Той ще засили и позициите на антибългарската опозиция в РСМ, която вече изрази своето яростно отхвърляне на всякакъв компромис с България. Излишно е да добавяме, че всичко това ще задълбочи дългосрочната безизходица в двустранните отношения между София и Скопие, от която печелят сили с алтернативни на българските интереси.

Вътрешнополитическата криза в България ще породи силно желание сред цялата политическа класа "да си умие ръцете", без да се излага на непопулярни решения. Но безплатно "умиване на ръцете" в политиката не съществува - сметката с лихвите ще дойде по-късно..., казва в заключение Огнян Минчев.