Без да съм тесен специалист в материята мога да кажа, че не е необходимо да се стигне до гласуване в пленарна зала на проектокабинета на "Има такъв народ". Това заяви пред Dir.bg юристът и бивш председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков в отговор на въпрос има ли правна възможност да не се гласува проектокабинета на ИТН и как трябва да се случи това. 

"Както разбирам някои мои колеги са казали, че напротив трябва да се гласува пак, аз не го разбирам като юрист. Той е предизвестен края, при положение, че самият мандатоносител се отказа и никой друг не го подкрепя. За какво е това упражнение, то се оказва удар във въздуха. Така, че според мен моята правна логика ме кара да мисля, че това изобщо не е необходимо. Трябва да се стигне до втората политическа сила ГЕРБ, която вече е заявила, че ще върне незабавно мандата. Разбира се, не е изключено те да си променят мнението, но би било много изненадващо и така ще се стигне най-вероятно до мандат на трета политическа сила", заяви Герджиков. 

В отговор на въпрос коя мислите, че ще е третата политическа сила, Герджиков прогнозира: "Струва ми се, че това ще бъде БСП, без да е длъжен президента да връчи мандата на левицата. Но ми се струва, че логиката на там сочи. Още повече, че БСП декларираха, че ако стигнат до мандат, те ще предложат служебния кабинет, което всъщност е избора на самия президент. Така, че струва ми се, че това ще накара президента да връчи на БСП третия последен, възможен мандат". 

Запитан възможен ли е третия мандат да бъде реализиран, или вървим към предсрочни избори, Герджиков изрази мнение, че не изключва реализацията му, но е по-вероятно да се стигне до предсрочни избори. "Не съм категоричен, защото не е изключено последните дни политиците да решат, че не бива за една година да се ходи толкоз пъти на избори. Не е добре за България. Дано да го разберат. Но в крайна сметка това е тяхна воля и всичко е възможно.", заяви Герджиков.