Очаквано управляващото мнозинство в парламента, подкрепено от "Воля", отхвърли ветото на президента върху разпоредби от промените в Изборния кодекс. "За" повторното приемане на измененията гласуваха 124 депутати, а 89 бяха "против".

"БСП за България", ДПС и шестима независими депутати подкрепиха ветото. ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и един независим народен представител гласуваха "за" повторното приемане на промените, т.е. против ветото.

Румен Радев върна за ново обсъждане разпоредбите, свързани с паралелното гласуване в една секция с хартиени бюлетини и с машини, с което обещаното от управляващите пълно машинно гласуване отпадна. В мотивите си той посочи, че така се обезсмисля машинното гласуване и се усложнява изборният процес.

Държавният глава атакува и разпоредбата, с която законодателят възлага на ЦИК отговорността за наемане или закупуване на машините.

Той възрази и срещу отмяната на законовата забрана чрез национален референдум да бъдат решавани въпроси от компетентността на Велико народно събрание.

По време на дебатите преди гласуването, продължили повече от два часа и половина, отново се стигна до остри реплики между ГЕРБ и БСП. Лично председателят на парламента Цвета Караянчева разказа, че в нейния избирателен район - Кърджали, баби от БСП идвали и й казвали да вразуми техните хора от левицата, защото те не искали да гласуват с машини.

Управляващите попитаха още дали Румен Радев и лидерът на левицата Корнелия Нинова не са избрани с хартиен вот.

От БСП отвърнаха, че мнозинството се опитва да саботира и обезсмисли машинното гласуване. Социалистите настояха, че така няма да се намали големият брой недействителни бюлетини.