До този момент той беше разпитван само като свидетел, след като по време на рожден ден в местно заведение с неговия пистолет беше убит собственикът Наско Тонкев. Първоначално беше съобщено, че е стрелял 6-годишният рожденик, но близките на починалия заявиха, че изстрелът е бил произведен от Влайков. Лично главният прокурор Сотир Цацаров се усъмни, че детето би могло да стреля с оръжието - "Глок".

Днес Окръжната прокуратура в Пазарджик повдигна на Влайков обвинение за немарливо съхранение на оръжие. На 31 август/1 септември, в ресторант „Градина“, той не е взел необходимите мерки за сигурност и от това е последвало причиняване на смъртта на Тонкев, съобщиха от пресцентъра на Цацаров.

С оглед тежестта на обвинението и опасността Влайков да се укрие или да извърши друго престъпление, същият е задържан за 72 часа, а утре прокуратурата ще внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, се казва още в официалното съобщението.

По-късно, на пресконференция в Пазарджик, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че този текст от закона, по който Влайков е обвинен, предвижда наказание от 5 до 15 г. затвор. Той е нарушил изричната забрана за носене на оръжия в обществени заведения за хранене.

"Това на практика е непредумишлено убийство", каза още тя, цитирана от "Фокус".

Арнаудова допълни, че случилото се е след употреба на алкохол от страна на Влайков.

"Установеното количество е 0,76 промила. Извършен е и тест за употреба на наркотични вещество, който е отрицателен", уточни говорителката на Цацаров.

Тя подчерта, че е назначена съдебно-медицинска експертиза за начина на настъпване на смъртта на 47-годишния мъж.

"Назначени са и експертизи в НИКК - дали има и какви барутни частици по ръцете на Лазар Влайков, починалия и детето. Назначена е и биологична и ДНК-експертиза в частна лаборатория, като имаме уверението, че резултатите ще са готови в най-кратък срок", коментира Арнаудова, но изтъкна, че нито една от експертизите все още не е готова.

Тя уточни още, че от разпечатките на телефоните не е установена комуникация между Влайков и районния прокурор на Пазарджик Георги Кацаров, с когото са близки. Роднините на убития твърдяха, че общинарят се е обадил след убийството на магистрата, за да търси помощ и вероятно той го е посъветвал да каже, че детето е стреляло.

Арнаудова обаче добави, че е възможна интернет комуникация между двамата, затова е назначена експертиза. Изискани са и разпечатки на телефоните на всички присъстващи - 12 души.

6-годишният Юри също е бил разпитан, но показанията му са следствена тайна.

По-рано днес самият Влайков заяви, че съвестта му е чиста, но няма да говори повече. Това стана, след като вчера подаде оставка като председател на Общинския съвет. Днес тя бе приета единодушно, той обаче остава редови общински съветник. Веднага след инцидента той беше изключен от ГЕРБ.