"Аз като бях докторант, копаех канали, строях къщи. На Моллов къщата в София, той не знае, но аз съм я построил - третия и четвъртия етаж, за да мога тогава да си платя аспирантурата, защото тогава държавата абдикира", призна министърът, без да уточни за кого от известните хора с тази фамилия говори.

Игнатов се е дипломирал през 1985 г. в специалност "Египтология" в Ленинградския държавен университет. Защитава докторска степен по история в същия ВУЗ (вече преименуван в Санктпетербургски държавен университет) през 1994 г.

Днес той откри във варненския курорт „Св. св. Константин и Елена" информационна среща за възможностите за участие във финансираната от Европейския съюз програма „Идеи". Тя цели да привлича и задържа най-талантливите учени в Европа, като едновременно предоставя възможности за развитие на младите и на вече утвърдените изследователи.

По думите му само за тази и за следващата година допълнително в образованието ще влязат 520 млн. лева европейски пари. Една част от тях ще бъдат изразходвани за ученически и студентски практики, за допълнителна квалификация на учителите, за подкрепа на младите учени и пр.

Игнатов бе категоричен, че новата учебната година ще тръгне добре. Тя ще бъде открита на 17 септември, защото тогава се пада понеделник.
По думите му места за 5-годишните деца има поне в големите градове. „Миналата година 66% от общините въведоха задължителната детска градина за 5-годишните. Тази година би трябвало и останалите 34%", каза той

Броят на първокласниците е приблизително същият като миналата година. Целодневното обучение ще обхване учениците и от трети клас, а от догодина и четвърти, като целта плавно да обхване всички ученици до седми клас.

"Основният ни ангажимент, голямото предизвикателство пред нас, е стартирането на системата за практики и стажове на ученици и студенти. Всеки завършващ професионално училище има възможност да изкара 240 часа в реална фирма. Това не е правено досега и това е голямо предизвикателство. До работни места за ученици и студенти", допълни Игнатов.

Увеличение на учителските заплати най-вероятно ще има, но не от новата учебна година, а от 1 януари 2013-а. За това намекна още министърът, предаде Дарик радио.
„Имахме среща с премиера, с министъра на финансите, с председателя на Синдиката на българските учители и всички заявиха, че учителите заслужават и трябва да получат повече. Цялото правителство има желание от 1-ви януари, от следващата финансова година, това увеличение да стане факт, защото финансовите резултати на страната ни през последните месеци са изключително добри", коментира министърът.

Средната учителска заплата в страната е около 730 лева. Има училища, в които преподавателите взимат и над 1 000 лева, особено в професионални гимназии, каза Игнатов. Според него 30-те лева повишение, които преподавателите искат, са малко.
„Доста остаряло е да се мисли, че има централна заплата, определена от министерството или от правителството, за учителските заплати", коментира обаче той. Игнатов препоръча учителите да бъдат по-активни, защото имат възможности за увеличение на доходите си и като пример посочи програмата "Успех", по която за извънкласни занимания за един час учителят взема по 12 лева.

Игнатов изтъкна още, че през последната година заради кризата има изключително повишен интерес към учителската професия.
"Това означава, че най-хубавото се сбъдва - младите, образованите, новото поколение искат да станат учители", каза министърът и допълни, че закритите училища за последните 3 години са 114.
"Най-голямата криза в училищното образование беше през 2008 г., защото тогава се започна оптимизацията на училищната мрежа", уточни той.