Председателят на правната комисия Стою Стоев е отправил запитване до прокуратурата кога може да дойде главният прокурор на нейно заседание, за да бъде изслушан. Това стана ясно от съобщение на ПП-ДБ само няколко часа след като правната комисия, по желание на ГЕРБ, реши да не изслушва на този етап Иван Гешев. 

По-рано днес Гешев не се яви на заседанието на комисията, като изпрати писмо до депутатите с молба да го отложат, защото е възпрепятстван да се яви. Главният прокурор се намира все още в Страсбург, където вчера пък беше изслушан от подкомисията на ЛИБЕ за разследванията на корупция по висшите етажи на властта.

По настояване на ГЕРБ и на председателката на ПГ на групата Десислава Атанасова следобед правната комисия реши, че процедурата е изчерпана, тъй като главният прокурор не е дошъл на изслушването и оттук насетне само правната комисия ще реши кога и дали да го покани. Така изслушването не беше отложено, а отказано. Представители на другите политически сили не се противопоставиха на предложението на ГЕРБ.

По-късно вечерта обаче от ПП-ДБ съобщиха обратното - че те настояват да изслушат главния прокурор, и то възможно най-скоро.

"След като първо обяви публично и официална кореспонденция до Комисия по правни въпроси желание да бъде изслушан, днес главният прокурор Иван Гешев не се яви пред народните представители. Председателят на Комисията Стою Стоев отправи запитване до Прокуратурата кога може да бъде изслушан настоящият главен прокурор. Представители на Продължаваме Промяната-Демократична България настояват изслушването да се проведе в кратък срок", съобщиха от коалицията във Фейсбук.

Позицията на ПП-ДБ коментира в профила си във Фейсбук и Лена Бориславова, като добави, че целта е да има пълна прозрачност. Тя намекна, че от коалицията са останали изненадани и от отхвърлянето в правната комисия на техния законопроект за КПКОНПИ и приемането на този на ГЕРБ. По-рано неприятна изненада от случилото се изрази и Надежда Йорданова от ДБ, която е член на комисията.

Първоначалното искане на Иван Гешев, отправено към председателя на НС Росен Желязков, беше да бъде изслушан за "Барселонагейт" на закрито заседание на парламента. Вместо това членовете на правната комисия го поканиха да се яви при тях .

По повод депозираните материали по него в НС, на основание на които Гешев поиска имунитета на Бойко Борисов, депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев коментира, че вече е разгледал папките в деловодството и в тях няма нищо, което да отговаря на предварителните заявки на главния прокурор, че ще направи сериозни разкрития.

"Което е притеснително, защото когато говори прокуратурата, главният прокурор, особено както отиде в Страсбург с огромната заявка, че ще направи сензационни разкрития, а е говорил по-малко от 15 минути, е същото с искането на имунитета на Бойко Борисов", каза Мирчев по БНТ.

Той отрече неговата коалиция ПП-ДБ да управлява заедно с ГЕРБ в момента, защото нямат споразумение и програма, които са задължителни при една коалиция.

"Не управляваме с ГЕРБ и не го искаме ние имунитета, а прокуратурата. Правителството е служебен кабинет на парламента. И е подкрепено от конкретни политически сили. Когато две партии управляват, те имат коалиционно споразумение и ясна програма. Страната имаше нужда от правителство след 5 пъти, дори с компромиса то да е служебен кабинет на парламента", каза още Мирчев.