Главният прокурор Иван Гешев не се яви на заседанието на правната комисия, на което беше предвидено негово изслушване. Той предупреди за това в писмо, изпратено до депутатите от заместничката му Даниела Машева, че е в невъзможност да присъства и моли да бъде изслушан на друго заседание. Гешев е втори ден в Страсбург, където вчера беше изслушан по "Барселонагейт" от подкомисията на ЛИБЕ, а днес има срещи в Европарламента.

Комисията по правни въпроси обаче реши, че той не е спазил процедурата, поради което повече няма да има възможност да бъде изслушан по негово желание, а когато решат да го поканят депутатите.

Точката бе включена първаночално в програмата на правната комисия след настояване на Гешев до шефа на НС Росен Желязков да бъде изслушан на закрито заседание в пленарната зала на Народното събрание във връзка с досъдебни производства за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние.

Въпреки отсъствието на Гешев днес от комисията, депутатите гласуваха точката да остане в дневния ред, а шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова настоя да е накрая на заседанието, за да има време да дойде друг представител на прокуратурата.

Според Атанасова, докато се стигне до точката с изслушването, която е последна, ако "от прокуратурата все пак пристигне представител, така че да се докладват всички теми, които прокуратурата желае да обсъди с нас, ние с ангажираност ще изслушаме и ще участваме в дебата". Преди това председателят на комисията Стою Стоев предложи точката с изслушването да отпадне, но не беше подкрепен от ГЕРБ.

След като до края на заседанието никой от прокуратурата не дойде, Десислава Атанасова заяви, че изслушването няма да бъде проведено поради неявяване на представител на ПРБ.

"Разполагам с писмото, което г-жа Машева е изпратила до комисията, че е в невъзможност да присъства главният прокурор. За мен това писмо и заявката за неучастие е заявка за отказ от правото по чл. 26 ал. 2 от Правилника", заключи депутатката от ГЕРБ. Тя предложи комисията да счита, че процедурата по изслушването не се провела поради неявяване нито на главен прокурор, нито на представител на ПРБ, като с това да се смята, че въпросът е приключил и изчерпан.

"Ако ще проведем изслушване, да е след решение на Комисията по правни въпроси и да не се съобразим с исканията на г-н Гешев", поиска Десислава Атанасова.

"Процедурата предполага лично участие на г-н Гешев", обясни Стою Стоев по повод отсъствието на друг представител на ПРБ.

"На всеки три месеца трябва да го изслушваме - така сме записали в Правилника, така че да разбирам, че не следва да бъде изслушан по негово искане, а когато комисията реши?", попита Атанасова председателят на комисията, при което получи утвърдителен отговор от шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Снимка: БТА

В този момент правосъдният министър Атанас Славов предложи, ако депутатите от правната комисия проявяват интерес, да ги информира как е протекло изслушването на главния прокурор в ЕП вчера, на което получи отказ от депутатите. Депутати се обадиха, че той самият не е бил в Страсбург, за да ги информира, а министърът на правосъдието опонира, че е участвал дистанционно.

"Няма желание от страна на комисията", заключи Стою Стоев и закри заседанието.

Преди точката за изслушването на главния прокурор депутатите приеха на първо четене законопроекта на ГЕРБ-СДС за КПКОНПИ с 12 гласа "за", 7 "въздържал се" и без нито един "против", но преди това отхвърлиха законопроектите на МС и на Кирил Петков. 

Правната комисия на парламента подкрепи на първо четене законопроекта за противодействие на корупцията на ГЕРБ-СДС, внесен на 2 юни и отхвърли тези на Министерския съвет и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

"Аз бях изненадана от това гласуване, защото не виждам политическа логика да бъде подкрепен само законопроектът на ГЕРБ-СДС и да не бъде подкрепен законопроектът на ПП-ДБ, има време до пленарната зала, надявам се колегите да го преосмислят", реагира Надежда Йорданова след гласуването. Според депутатката от ПП-ДБ това, което се е случило в комисията, "е политическо помпане на мускули". "Това не допринася за нормалния законодателен процес в тази сложна ситуация", коментира Йорданова, цитирана от БТА.

Снимка: БТА

Проектът на ГЕРБ-СДС разписва Комисията за противодействие на корупцията да се състои от седем членове, председател и шестима други. Шестимата ще се избират от парламента по предложение от парламентарните групи, а седмият се предлага от президента и се одобрява от народните представители. Предвижда се седемгодишен мандат на всички членове на комисията. Тя ще се председателства на ротационен принцип, чрез жребий. Дейността по разследване ще се осъществява от разследващи инспектори, те ще са разследващ орган по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс, като следователите и разследващите полицаи. От ГЕРБ-СДС също предлагат разделяне на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество на две, като проектът разписващ правомощията на втората комисия, която ще отговаря за незаконно придобито имущество, ще бъде внесен до края на седмицата.