"Дата за сухопътни граници не е уточнявана за България и Румъния. Австрия е поела ангажимент да продължат разговорите, преговорите". Това обяви министър-председателят Николай Денков на съвместен брифинг с вицепремиера Мария Габриел и вътрешния министър Калин Стоянов в Министерски съвет по повод влизането на България в Шенген по въздух и вода през 2024 г.

"Без изключително важните закони, гласувани от Народното събрание и партиите, които ги подкрепиха, нямаше да бъде вдигнато ветото на Нидерландия", заяви още Денков.

"За да имаме положителен резултат, роля играят няколко институции. Специално искам да подчертая ролята на Народното събрание, което през последните месеци прие редица закони, чакани от години, които бяха свързани с очакванията на Нидерландия и на Европейската комисия за установяване на върховенство на правото в България", посочи Денков.

В официално съобщение на сайта на румънското вътрешно министерство се появи информация, според което България и Румъния влизат в Шенген по въздух и вода през март 2024 година. Частичното приемане на страната ни в Шенген потвърди и премиерът Денков преди началото на днешното заседание.

"Принцип на нашия кабинет е да не изнасяме информация, преди да са приключили преговорите по различни теми, които са сложни и важни. Тъй като румънското правителство предостави информация пред техните медии, оттам и пред нашите медии част от информация по все още продължаващите преговори, решихме да разкажем това, което се случва през последните дни и седмици", каза той.

Денков допълни, че ключова роля в преговорите са играли също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, както и Министерството на вътрешните работи.

На свой ред Габриел каза, че в края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници, а контролът и на сухопътните граници ще отпадне на следващ етап.

Последните дни бяха кулминационни, не само заради всички години на усилен труд, месеци на упоритост и резултати, но и заради многобройните интензивни часове преговори на детайлите вече в дните на 22 и 23 декември, както и отново подновени преговори от 26 декември насам, коментира още Габриел.

"Резултатът на министерството е ясно фиксиран в доклада от последната мисия, която бе извършена през ноември за проверка на външните граници. Категорично заявявам, че МВР ще продължи да прави необходимото в синхрон с премиера и вицепремиера. Ще отстояваме своята позиция до вземане на крайното политическо решение", каза третият участник брифинга от страна на изпълнителната власт Калин Стоянов. Вътрешният министър благодари на своите колеги от МВР, както и на всички, "които през последните години и месеци усърдно полагаха усилия за приемането на страната ни като пълноправен член в Шенгенското пространство".