Депутати от различни парламентарни групи коментираха пред медиите в Народното събрание (НС) ще дава ли България допълнителна военна помощ на Украйна в т.ч. комплекси за противовъздушна отбрана (ПВО), както и намерението да бъде изградена инфраструктура за многонационалната бойна група на НАТО край Ямбол.

България няма да предоставя на Украйна ракетни комплекси С-300, защото те са изключително важни за сигурността на страната ни, увери депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев в кулоарите на парламента. Думите му бяха потвърдени и от депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев. Един от вариантите, които се обсъждат в момента, е като част от комплекта военна поощ да се предодставят дефектни ракети, които Киев да ползва за резервни части.

Повод за коментарите стана изслушване в Комисията по отбрана на военният министър Тодор Тагарев, който каза, че не се вижда близък край на войната в Украйна и ще има нужда помощта за Киев да продължи, за да може да защити суверенитета и териториалната си цялост.

"Зависи какво ще иска Украйна, но при всички положения България няма излишни ПВО комплекси. Затова трябва да изчакаме експертите от Министерството на отбраната да кажат дали имаме излишни, например дефектни ракети или нещо подобно, което може да бъде предоставено", каза депутатът Ивайло Мирчев. И уточни - въпросните дефектни ракети биха били полезни на Киев за резервни части.

Председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) предположи, че не става въпрос за самите системи С-300 и подчерта, че въпросът все още не е обсъждан. По думите му може би един от вариантите е да бъдат предоставени дефектни ракети за части, но да видим какво ще ни представи Министерството на отбраната, списъците на Украйна са почти едни и същи от началото на войната насам, добави той. Гаджев припомни, че има решение на НС още миналата година, в което е казано, че не трябва да се застрашават нашите национални отбранителни способности.

"Със сигурност няма как да бъде дадена каквато и да е помощ на Киев, която би застрашила националната ни сигурност", категоричен бе още той, а даряваната техника е единствено тази, за която е преценено, че е с отпаднала необходимост", добави Гаджев.

"Нека тази информация все пак излезе от Министерството на отбраната, мисля, че това е отговорно", коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по повод предоставяне на допълнителна помощ за Украйна.

Ивелин Първанов от "Възраждане", член на Комисията по отбрана, подчерта, че Българската армия има нужда от допълнително въоръжение, от закупуване на системи за ПВО, а не да подаряваме. Каквото и да е обещал министърът, е в разрез с интересите на българската отбрана, подобна негова позиция, позиция на неговия екип, вече влиза в "рамките на държавната измяна, на държавното предателство", посочи той. Не може в този момент, когато армията ни е пред криза, да подаряваме нещо, преди да сме получили друго. Складовете ни трябва да са пълни и тогава можем да мислим дали ще подаряваме, дали ще продаваме, подчерта Първанов.

По думите му при положение, че има дефицит в ракетните войски, няма как да даваме на една от воюващите страни каквото и да е било въоръжение. България може да бъде посредник за установяване на мир, по-скоро мощните геополитически фактори са насочени в посока мирни преговори и не виждам защо страната ни в последния момент трябва да "разлайва кучетата", да се проявява като "ястреб", коментира Ивелин Първанов. За база на НАТО край Ямбол той каза, че от "Възраждане" биха подкрепили такава, ако обаче в нея се настаняват български военнослужещи. От партията продължават да настояват за оставката на вонения министър Тодор Тагарев.

Делян Пеевски (ДПС) беше лаконичен и поиска да се запознае дали има решение на Министерството на отбраната, преди да коментира.

Станислав Балабанов ("Има такъв народ") каза, че на първо място е най-важна българската национална сигурност и оттам - всичко по реда си. Това включва и оръжието, което даваме за Украйна, казуса със зърното. Да отстояваме българската позиция на първо място, без да правим "резки движения", съветва той. За базата край Ямбол Балабанов смята, че министърът на отбраната трябва да дойде в парламента и да каже какво точно изпращаме и как, да ни запознае в детайли какво иска да направи и дали е полезно за нас като общество.

От "БСП за България" засега се въздържат от коментар.

Депутатите коментираха и казаното от министъра на отбраната Тодор Тагарев за намерение за строеж на сгради и съоръжения за многонационалната бойна група на НАТО край Ямбол на прогнозна стойност от 100 милиона лева, като предварителна информация.

"Вчера изслушахме министъра на отбраната в комисията по отбрана и той каза много ясно, че за Ямбол въобще не става дума за нещо спешно - то ще се случи през 2025-2026 г., така че няма никакви притеснения по отношение на евентуална база в Ямбол. То е в проектно проучване все още - т.е. нито е ясно какъв ще бъде комплекса, нито да бъде точно там, нито какво и да е. Става дума за доста предварителна информация", обясни Мирчев.

За изграждането на базата край Ямбол депутатът Гаджев смята, че липсва комуникация с обществото, особено с местната общност в региона - да се обясни, че е в полза на нашата национална сигурност и влиза в общата политика на НАТО за въздържане на възможностите за нападение.

Има военна оценка защо трябва да е в района и тя е направена още от служебното правителство, отбеляза Гаджев. И според него посочената от Тодор Тагарев вчера сума от около 100 млн. лв. е малко голяма за това, което трябва да се направи, тъй като голяма част от инфраструктурата вече съществува, само трябва да се поднови. До момента още няма крайни разчети, дори проектирането не е започнало, каза той. Доколкото разбрах става дума за около 500 човека в повече, в момента има около хиляда, добави Гаджев

Според Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС всичко, което се прави, се прави от нас като съюзник от НАТО, така че не трябва да се поддаваме на излишна пропаганда, която се опитва да твърди, че нещо се случва в България, което е извън интересите ни като страна в целия този процес.