Народното събрание подкрепи на първо четене предлаганата от правителството актуализация на бюджета със 123 гласа "за" и 55 "против". За разчетите, предложени от правителството за увеличаване на бюджетния дефицит на 3,5 млрд. лв. и нов таван за поемане на държавен дълг до 10 млрд. лв. гласуваха депутатите на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС, Воля и нечленуващите в парламентарна група. Против бяха депутатите от "БСП за България".

Предвидено е увеличаване на разходите за фонд "Безработица" по бюджета на Държавното обществено осигуряване в размер на 1,4 млрд. лв. като трансфер от държавния бюджет, от които един милиард, са средствата предвидени за реализацията на мярката за запазване на работните места в размер 60/40. Предвидено е и увеличаване на капитала на Българската банка за възстановяване и развитие в размер на 700 млн. лв., с които да се гарантират кредити в подкрепа на българския бизнес по време на извънредното положение, обявено във връзка с коронавируса.

Още по време на дебатите БСП заяви, че няма да подкрепи актуализацията на бюджета и ще предложи алтернативни мерки, каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова. ДПС пък застана зад управляващите за актуализацията. Стратегията за поддържане на достатъчно фискални буфери преди да се наложи да се занули фискалният резерв смятам за по-удачна", каза министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос от БСП. Той бе категоричен, че нямат за цел да изхарчат нито лев без одобрението на парламента. 

Предлаганата актуализация на бюджета няма за цел да изхарчи нито един лев без контрол на парламента, увери по време на дебатите на първо четене на промените в Закона за държавния бюджет финансовият министър Владислав Горанов. Предложението на правителството предвижда бюджетният дефицит да достигне 3,5 млрд. лв., а таванът за поемане на нов държавен дълг да бъде увеличен от 2,2 млрд. лв. на до 10 млрд. лв.

Горанов защити необходимостта от нов заем като изтъкна, че увеличаването на ликвидността е необходима в условията на паричен съвет.

"Моята основна задача от първия момент на кризата е да гарантирам, че държавата има достатъчна ликвидност, колкото и време да е нужно. Направих това с ваша помощ в началото на 2015 г. Предлагам подобна стратегия и сега - тя няма за цел да изхарчи нито един лев без контрол на парламента", заяви Горанов, като апелира за подкрепа на тази стратегия. По думите му тя не е самоцел. "Поемането на дълг е един от малкото варианти за реализиране на фискални буфери в смисъл на ликвидност, заедно с вас можем да вземем всякакво решение. Ако нямаме подобни ликвидни буфери в сметките на БНБ, не можем да взимаме никакви решения", посочи финансовият министър.

"Ти не можеш да взимаш решения като нямаш пари. Колеги, дайте ми възможност от името на правителството да разполагам с вашето разрешение да напълня държавата с пари, ако пазарът ми позволи, след което вие ще вземете решение как да се изхарчат. Днес взимаме решение за 1, 070 млрд. лв. - един милиард за Фонд "Безработица" и 70 млн. лв. за потенциални допълнителни разходи, свързани с финансирането на лихвените разходи, ако те се увеличат", посочи Владислав Горанов.

Относно ролята на Българска банка за възстановяване и развитие, той обясни, че няма да се получи нито един лев трансфер към конкретен бенефициент, тъй като парите ще се предоставят от търговските банки, които по думите му най-добре познават клиентите си.

Финансовият министър информира, че очаква в няколко дни българската банкова общност да адаптира решенията, взети от европейския банков орган по отношение на правилата за отсрочване на кредити. По думите му тези нови правила ще помогнат и без намесата на Българската банка за развитие, за да се премине през първите няколко месеца на кризата.

Актуализацията на бюджета за нас е признание за провал и празен чек за политическото оцеляване на Борисов и управляващите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите.

Нинова заяви, че БСП няма подкрепи актуализацията на бюджета и между първо и второ четене от левицата ще предложат политики и текстове, които реално да помогнат на икономиката и на всеки един български гражданин.

Тя разкритикува намерението на правителството за взимане на нов дълг като посочи, че той няма да помогне за разрешаването на проблемите.

"Балонът за излишъци, за цъфтеж, за просперитет, се спука. Истината лъсна, числата са били фалшиви и бюджетът е кух и сега правителството на Борисов иска заем до 10 млрд. лв. за справяне с кризата", заключи Нинова, след като цитира премиер и финансов министър за наличието на бюджетен излишък в края на февруари.

Тя констатира, че безспорно ще се наложат да се вземат заеми, но не в такъв размер. Според Нинова 3,5 млн. българи работници, пенсионери, самоосигуряващи се, няма да получат нищо от тази актуализация на бюджета.

Според лидера на БСП от възможността за кредит от Българска банка за възстановяване и развитие ще се възползват пет -шест фирми, а малките и средни предприятия няма да получат нищо. Нинова разкритикува предлаганите мерки за домакинствата и предлаганите заеми, гарантирани от държавата за безработните в размер на 1500 лв. "Вие уважаеми управляващи, давате ли си сметка колко български граждани имат кредити? Кой ще вземе трети кредит, ако има абсолютна несигурност за бъдещето си?", попита тя и настоя за безвъзмездна помощ от минимална работна заплата или ваучери, с които да се ползват семействата.

Нинова определи като "напразни обещанията", свързани с парите за хората на първа линия в борбата с коронавируса, тъй като в предлагания законопроект, нямало увеличение на парите нито за Министерство на отбраната, нито за МВР, нито за Министерство на здравеопазването.

"Няма ги написани в закона, няма ги в актуализацията. Откъде ще дойдат тези 500 млн. лв?", попита лидерът на БСП.

На фона на това остават разходите за отбраната - два милиарда за военна техника при положение, че след месец - два мнозина българи няма да има какво да ядат, констатира Нинова.

Освен предложените от правителството мерки за справяне с кризата с коронавируса, Нинова постави акцент и върху: " намеренията за харчене на пари на тъмно" на управляващите.

Тя визира липсата на европейски средства в предложената актаулизация, въпреки, че ЕК реши приблизително един милиард евро да са за България. Защо ги няма в бюджета и как ще ги харчите - попита лидерът на БСП.

ПГ на ДПС ще подкрепи предложената актуализация на бюджета на първо четене, каза заместник-председателят на ПГ Йордан Цонев по време на дебатите.

Цонев заяви, че ще подкрепят законопроекта и то най-вече заради "предпазливия" и "консервативен подход". По думите му увеличаването на ликвидността на Българската банка за развитие има мултиплициращ ефект. Според него с предложените от правителството мерки се дава време да се видят кои са най-засегнатите сектори вместо да се раздават пари на калпак. Цонев посочи, че по-важно е какви последващи мерки ще предложи правителството и как ще бъдат разположени те във времето.

Според него след тези мерки, на базата на по-точни данни следва да се предприемат още такива, които този път ще са с точен таргет на хората, които ще са засегнати и възможността да им се помогне конкретно. Според депутата това няма как да стане ясно още от първия месец на кризата. Той даде пример с Германия, която определи план за преодоляване на кризата и отпусна съответните средства за период от четири години напред.

"Ние от ДПС подкрепяме този подход", посочи Цонев. Той бе категоричен, че мерките трябва така да бъдат насочени така, че да се съхрани потенциалът за растеж на българската икономика. "Ако сега насочим мерките така - въобще на засегнатите фирми - нищо няма да свършим. Всички анализатори в Европа казват, че най-важното нещо е да се съхрани потенциалът за растеж", посочи депутатът.

По-рано парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на първо четене промените в Закона за държавния бюджет за 2020 г. В подкрепа на актуализацията на бюджета, предложена от правителството, гласуваха 13 народни представители, 6-ма бяха "против" и 1 се въздържа.

"Стратегията за поддържане на достатъчно фискални буфери преди да се наложи да се занули фискалният резерв смятам за по-удачна", каза министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос от БСП защо се предлага да се тегли нов заем при положение, че има фискален резерв. Той подчерта, че е добре в близките дни да се види колко хора ще се възползват от мерките. В тази криза безработицата ще нарасне, важно е да съхраним финансовия капацитет на социалната система, коментира Горанов. По отношение на допълнително подпомагане на общините, каквото поиска левицата, той не изключи през второто полугодие да се помисли в тази посока. Рано е за свръхреакция, смята министърът.

"Вие не пипате фискалния резерв от 5 млрд. лева, никаква част от него, а предлагате да отидем само на държавен дълг от 10 млрд. По каква причина? Каква е причината да не се пипа фискалният резерв?", попита Румен Гечев от левицата по време на дебатите в бюджетната комисия по актуализацията на бюджета. "Числата имат вид на числа, които са подхвърлени на основата на някаква да приемем експертна оценка, зад тези числа няма абсолютно никакви отчети - как сте сметнали колко ще намалее потреблението, как сте сметнали, че безработицата ще се увеличи само с 2 процента, как сте сметнали, че растежът ще бъде минус 3 процента", коментира той. Първата мярка, която предлагате, е това, което прави цяла Европа - да помага на бизнеса, и тук сме в синхрон. Само че ние предлагаме най-малкото съотношение в подкрепа на бизнеса - 60 на 40, посочи Гечев. По думите му тази мярка няма да сработи и управляващите ще поискат да я променят.

С тази актуализация се дава сигнал за комфорт, подкрепи предложението на правителството председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова /ГЕРБ/. Ако тези параметри с времето се окажат прекалено консервативни, сме тук, за да ги променим, добави тя. По думите й, в този закон има възможност за сериозен ликвиден буфер, който ще даде на правителството възможност за гъвкавост, да може да реагира, ако е необходимо, за часове. Не приемам да съберем трохичките по джобовете си, да ги изхарчим днес, и, когато после имаме нужда от пари, да тръгнем да ги търсим неизвестно откъде и на каква цена, подчерта Стоянова.

Коалиционният партньор - "Обединени патриоти", застанаха зад предложената актуализация на бюджета. Наясно сме, че трябва да подкрепяме почти всички промени в бюджета, защото правителството има достъп до пълната информация за средствата, които влизат и излизат, посочи Александър Сабанов. Десетте милиарда, които МС иска днес да гласуваме - трябва да има буфер, на много хора ще дойде ред да се помага, дори след два месеца да свърши епидемията, икономиката ще се възстановява поне шест месеца след това, смята депутатът.