Новият кмет на Варна Благомир Коцев, общинските съветници, както и кметовете на районите в града и на селата в общината, днес положиха клетва. Областният управител на града Андрияна Андреева връчи символичния ключ на морската столица на градоначалника. На церемонията присъстваха представители на академичната общност, общественици, много граждани, предаде БТА.

Клетвата не само има тържествен характер, тя носи много голяма отговорност, посочи Андреева.

В обръщението си към общинските съветници тя подчерта, че бъдещето на Варна зависи от техния избор - дали ще поставят интересите на града над всичко или ще се фокусират върху различията помежду си. Това, което може да ви направи силни, е взаимодействието, каза още Андреева. Тя призова съветниците да работят заедно и да дадат всичко от себе си, защото Варна е над всичко и само така варненци могат да вярват във властта.

През следващите четири години символите на управлението трябва да бъдат верността, готовността са работа, отдадеността за решаване на проблемите, каза Андреева и пожела на съветниците да извървят пътя си с вяра и с любов.

Снимка: БТА

От името на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан отец Дончо изрази надежда, че добрите отношения между местната власт и епархийската ще бъдат запазени. Бог поставя всеки на неговото място, но комуто много е дадено, от него много ще се иска, посочи отец Дончо и благопожела на новите управляващи здраве, благодатен успех, търпение, разсъдителност и мъдрост за благото на Варна.

Снимка: БТА

След като положи клетва, кметът Благомир Коцев посочи, че избирането на кметовете и съветниците е огромна привилегия, но тя върви с голяма отговорност. Той подчерта, че градът има сериозен потенциал и трябва да се надгражда върху вече направеното.

Снимка: БТА

По думите на Коцев трябва да се обърне внимание на всички проблеми на Варна и да се работи за подобряване на качеството на живот на хората. Той подчерта необходимостта от привличане на инвеститори, което ще помогне младите хора да предпочитат да живеят и да отглеждат децата си във Варна. Смятам, че заедно, независимо от партийните ни принадлежности, ще намерим общия път и ще направим града успешен, допълни кметът.

От днес Варна има и председател на Общинския съвет - Христо Димитров от "Алтернатива на гражданите", който беше избран след втория опит.

В началото на гласуването общинските съветници на ГЕРБ, "Български гласъ" и ДПС, заявиха, че няма да участват в гласуването, както направи и Янко Станев от СДС. От присъстващите в зала "Пленарна" "за" гласуваха 31, 1 с "не подкрепям никого", а 1 бюлетина се оказа невалидна.

Снимка: Коалиция "Алтернативата на гражданите"

На първото гласуване след полагане на клетвата на съветниците местните депутати избираха между Николай Костадинов от "Възраждане" и Николай Стефанов от ПП-ДБ. Нито един от двамата обаче не успя да събере нужните 26 гласа.

При второто гласуване единственият кандидат беше Христо Димитров.

"Благодари на всички гласували и негалсували. Ще трябва да работим всички заедно за града. Идеята на "Алтернативата на гражданите" беше в управлението да участваме хора, които сме далеч от политиката, сега вече ще трябва да сме близо до нея. Ще се опитаме да покажем, че Варна е градът, който има много добро бъдеще. Ще се опитаме да използваме всичко останало от предишните управляващи като проекти и решения", каза Димитров след избирането му и поемането на поста, цитиран от "24 часа".

"Ще дадем своя вот и своите знания заедно с всички в Общинския съвет, за да създадем едни добър бюджет и решения, така че гражданите да почувстват силата на институциите. Това е основното, което искам да направим, а също и да реализираме всички идеи на всички партии, които общо взето бяха еднакви, с помощта на Общината. Да направим Варна най-добрия град за живеене и да върнем тук всички, които обичат града", каза още Димитров.