Дебати в Европарламента има за всички страни и изслушването на зам.-председателя на ЕК Вера Йоурова не е нещо историческо. Това коментира в отговор на критиките на евродепутата Елена Йончева - евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков пред bTV.

Той добави, че евродепутати от няколко европейски партии са отчели влошаване на ситуацията с върховенството на закона в България.

"Създава се едно усещане, че извън София, големият брат някъде е седнал да заседава - да видим дали ще ни поощри или ще ни накаже, в зависимост от това дали сме били послушни или не", каза Андрей Новаков.

Трябва да имаме самочувствие на пълноправен член на ЕС, посочи той.

Според него едно абсолютно рутинно заседание на Комисията за права и свободи е представено като изслушване, на което са привикали някой да му се скарат.

"Еврокомисари идват непрекъснато в ЕП и участват във всички комисии постоянно на всякакви теми. България не е първата държава, която е обсъждана в тази комисия, няма да бъде и последната", отбеляза Андрей Новаков.

"Странно ми е да гледаме на Брюксел като на класния ръководител, който ще ни каже дали сме слушали или не. Трябва да се държим със самочувствие и достойно, каквото и да се случва в европейския парламент.

Критиките са полезни, но да го представяме като катаклизъм, след който България няма да съществува, само ни потиска", смята евродепутатът. "Оттук нататък механизъм за наблюдение ще има във всички европейски страни. Доклад за България не се готви", заяви той.

А на въпроса дали Борисов е определен като "диктатор", Новаков каза, че председателят на ЕНП Доналд Туск никога не го е представял като такъв и досега никой в Европарламента не е спирал в коридорите да го пита дали има наистина записи с гласа на българския премиер Бойко Борисов.

Андрей Новаков отговори на Йончева, която сравни ситуацията в България с тази в Беларус, че няма как при 64 дни на протести в страната, в които всеки прави каквото си иска - ситуацията да е сравнима и репликира, че скоро сравнение на България ще очакваме и със Северна Корея.

В края на разговора евродепутатът Андрей Новаков се опита да избяга от въпрос на водещия на сутрешния блок Антон Хекимян за къщата в Барселона, като нападна разговора в телевизията и студиото. 

"Аз нямам пред себе си аутокю и слушалки", каза Новаков, намеквайки, че някой друг казва на Хекимян какво да го пита. Хекимян демонстрира какво пише на аутокюто, а там се виждаше, че има надпис "Ангел Кунчев - студио", който бе обявен по-рано като следващият гост в предаването.

"Правите внушения с реплики към мен, че нещо пишело на аутокюто. Аз не виждам какво пише в аутокюто, вие виждате ли", попита Хекимян.

"Ама, вие защо решихте, че се отнася за вас", отвърна Новаков, обобщавайки, че искал да каже, че той няма няма откъде да чете.