ГЕРБ и БСП си размениха обвинения във връзка с жертвите на комунистическия режим.

В началото на пленарното заседание Спас Гърневски прочете декларация от името на ПГ на управляващата партия по повод 1 февруари и 75 години от Народния съд.

Той припомни още банковите фалити през прехода, като в същото време, по думите му, "другарите, облагодетелствани от чл.1 от Конституцията и забогатели от грабежите си, се втурват в криминалната приватизация".

Гърневски цитира изказване на депутата от БСП Иво Христов, "който счита 80 на сто от българите за дебили", където той признава, че "номенклатурата на БКП и ченгетата на ДС да демонтирали държавата и са присвоили активите, създадени с кръв и пот от българския народ през онези 45 години".

Днес бившите другари и другарки от номенклатурата са изискани дами и господа, щастливи и заможни представители на новобогаташката капиталистическа върхушка в България, коментира депутатът.

Според Гърневски левицата непрекъснато говори за по-високи заплати и доходи, пенсии, за чиста храна и въздух, но не посочва колко са били заплатите и пенсиите в годините на техните управления, както и кой скри от народа истината за Чернобил.

Питам Ви, другарко Нинова, сега или тогава народът ни бе накаран от Вашата партия "да диша рак и да пие отрова", попита от трибуната представителят на ГЕРБ. Той призова социалистите да коленичат пред народа и да поискат прошка за "всички безчинства".

Крайно време е да спрем да ровим костите на тези хора, за да трупаме политически дивиденти, това е най-голямата гавра с тях, реагира на прочетеното от Гърневски Александър Симов от "БСП за България". И добави, че всяка жертва на политически режим у нас заслужава уважение.

За мен винаги е странно как антикомунистически есета може да чете човек, който е писал стихотворения във възхвала на комунизма, възмути се депутатът от левицата.

По думите му, да се описва от ГЕРБ България като стабилна и просперираща е "особено поетично въображение". Симов напомни, че две правителства на Бойко Борисов са паднали заради улични протести. И третото е на път да падне, защото България е по улиците, къде я видяхме тази стабилност, учуди се Симов. Според него есетата в прослава на Борисов се четат, за да се четка неговото его, и това е един от проблемите на съвременна България.