Номинираният за служебен премиер качи пост в социалните мрежи със снимки от разходка сред природата.

"Между разговорите, а те вървят добре",  написа във Facebook Димитър Главчев.

На кадрите е запечатан красив водопад, но мястото му не е споменато.

Вчера президентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство в срок от седем дни.

"Ще представя състав на правителство, равно отдалечен от всички политически сили - от експерти, неопетнени, некорумпирани и с добро име в обществото", заяви  Главчев пред държавния глава.

На излизане от Президенството той обясни пред журналистите, че разговорите с покана към кандидати за министри в бъдещия служебен кабинет започват още същия ден, но не посочи конкретни хора, с които ще говори. Каза, че ще търси експерти и че министри могат да се намерят в министерствата, не даде ясен отговор дали ще води разговор със сега управляващи министри.

По думите му няма как Асен Василев да е министър на финансите, но припозна министъра на вътрешните работи Калин Стоянов като експерт, въпреки че "имало и други такива".

Главчев посочи, че не счита за политическо лице Калин Стоянов, но и че всички министри в редовното правителство се считат за политически лица.  "Калин Стоянов си e експерт в областта, такива има и други. Ще водя разговори с много хора", каза Главчев.

Днес спорният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, заради когото ГЕРБ напусна масата на преговорите за продължаване на управлението с ПП-ДБ намекна, че е готов за разговор с Димитър Главчева.

"Не съм разговарял с бъдещия служебен министър-председател. Предполагам, че това евентуално може да се случи през следващите дни", заяви Калин Стоянов и посочи, че ще се отзове на покана за преговори, ако получи такава. "Ако той прецени, аз съм готов да остана на поста", каза министърът в оставка.

Според премиера в оставка Николай Денков обаче Главчев трябва да изключи като варианти двама от министрите в оставка - на МВР и МЕУ, тъй като той самият им е изгубил довери, че могат да проведат честни избори. Това е и партийната позиция на ПП.

"Министърът на вътрешните работи се справи много добре със задачата за Шенген, но има и проблеми. Изскочиха няколко въпроса, на които не чувам убедителен отговор, като: "Нотариуса бил ли е нещатен сътрудник или не е? Имало ли е полицаи, които са били пред "Осемте джуджета" и са охранявали съответния клуб? Защо се забави проверката в клуба?", избори премиерът в оставка. Как ще правим правосъдна реформа с министър на вътрешните работи, който изглежда, че прикрива връзки между тези лица и МВР", обясни по-късно Денков в предаването "Защо, господин министър?" по БиТиВи. По думите му единственото, което го притеснява са назначенията в МВР и прикриването на връзки. "Няколко пъти трябваше да подтикна министъра да вземе мерки за насилието в протестите срещу БФС. Ако не бях казал няколко пъти на министъра да вземе мерки, може би нямаше да има мерки и там", каза още той.

ПП няма да участва в служебния кабинет на Димитър Главчев нито с ярки политически лица, нито с експерти, обяви още днес съпредседателят на партията Кирил Петков.

По думите на Тома Биков ГЕРБ не смята също да предлага експерти за служебното правителство.

"Кабинетът ще бъде на Главчев, той поема отговорност, дали ще има диалог с Борисов - не виждам нищо лошо в това", коментира пък Йорданка Фандъкова и посочи, че в ГЕРБ има подготвени хора, които могат да вземат правилни решения. Тя самата е готова да помогне със съвет и опит, но не очаква да бъде част от служебния кабинет.