Номинираният за управител на БНБ от "Продължаваме промяната" Андрей Гюров не вижда проблем във факта, че коалиционните партньори излязоха с две номинации. По думите му тази свобода за издигане на различни кандидатури била залегнала и в коалиционните споразумения.

"Очакваме народните представители да вземат най-доброто решение в залата", добави председателят на ПГ на ПП.

Гюров каза още, че очаква подкрепа от БСП и ДБ при гласуването.

Той отрече номинирането му, едновременно с това на Любомир Каримански от "Има такъв народ", да е довело до напрежение в управляващата коалиция.

"На този етап няма трусове, това е един нормален процес, който ние сме уточнили с коалиционните партньори в коалиционното споразумение. Това е един много добър вариант за народните представители да имат право на избор и да изберат по-подходящия кандидат. Не виждаме проблем от това да има няколко номинации", коментира пред медиите в парламента Гюров.

По думите му това, от което има нужда, "е управителят на БНБ да представя експертност, почтеност". Гюров изтъкна, че има опита да преведе народната банка през сегашните трудни времена.

Гюров уточни, че предстои в следващите часове и той да внесе документите си, а в коментар на твърденията, че няма достатъчно професионален опит, подчерта, че го е натрупал в австрийската банка, където е работил, и затова тук бил по-малко познат "Моят опит е в чужбина. В страната, в която съм работил, имам репутация на един от най-добрите експерти по управление на кредитния риск", каза за себе си Андрей Гюров.

"Търсен съм от най-големите институции да консултирам техните разработки и концепции", похвали се още той и добави, че е работил и с Европейската централна банка. Гюров не издаде кои лица ще влязат евентуално в екипа му в БНБ, ако бъде избран.

"Предстои да разработим концепцията и визията за управлението на народната банка", каза той и допълни, че в завсимист от дискусиите по нея ще бъде определен и екипът му.

Четворната коалиция се препъна в избора на управител на БНБ до този момент, като не успя да излезе с обща кандидатура при първия опит за избор на гуверньор на държавния трезор.

Процедурата стартира отначало, а последва и издигането на две кандидатури, все от партии от мнозинството. Така решаващата дума кой от двамата кандидати ще оглави БНБ, ще има опозицията. ДПС засега отказа коментар по темата преди да изчака крайния срок за номинациите, който изтича довечера.