Внасяме предложение депутатските заплати и тези на политическия елит да се намалят с 543 лeва - обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в партийната централа.

По думите ѝ това е натрупаното през последните 2 години на този парламент 18% увеличение на доходите.

"Една несправедливост се случва от много време в политиката и, за съжаление, продължава. Несправедливост, която ние няколко пъти се опитваме да сложим край. Безуспешно досега - два пъти. Ще опитаме трети път. Става въпрос за увеличението на заплатите на депутати, министри, президент, омбудсман", каза Нинова, цитирана от "Фокус".

Според нея в ситуация, в която на улицата има десетки хиляди граждани, които протестират, да си увеличиш заплатата е неморално и абсолютно сбъркано поведение.

"Това, което правим, е ритуално самоубийство. Десетки хиляди хора са на улицата, със социални искания, ти си вдигаш заплатата в този момент. Това е все едно излизаш на площада пред тия хора, слагаш си бесилото и чакаш да дойдат да ти ритнат стола. Ритуално самоубийство на политическа класа, която не осъзнава, че това е несправедливо. Заплатите на политическия елит ще се увеличат и то със задна дата с 90 лв. при положение, че знаем с колко се увеличават пенсиите", уточни лидерът на левицата.

Преди дни стана ясно, че народните представители вече ще получават с 4,54% по-висока заплата, тъй като според правилника на парламента депутатите получават 3 пъти средната заплата на работещите в обществения сектор през последния месец на изтеклото тримесечие.

НСИ оповести, че тази сума вече е 1173 лв. вместо досегашните 1143 лв. Депутатската заплата е три пъти средната, т.е. за ноември народните представители ще получат 3519 лв., което е с 90 лв. повече от сегашното им базово възнаграждение. Това е все още под рекорда, постигнат през февруари т.г., когато депутатската заплата достигна 3540 лв.

3519 лв. е обаче минималната депутатска заплата. За участие в комисия те взимат 10% отгоре, а няма нито един народен представител, който да не е член на по две. За всяка година трудов стаж те взимат и по 1,6%, т.е. най-възрастните ще се разписват за по над 5000 лв. Постовете в НС носят още проценти. Плюс това депутатите вземат и по две трети от заплатата си допълнително под формата на разходи за наемане на сътрудници и други.

"Вярвам в чувството за справедливост на президента и омбудсмана и ги призовавам да изразят позиция за заплатите на политическия елит, закото техните заплати също ще се увеличат. Икономически въпрос. Къде по света заплата се определя по този начин - автоматично да нараства без оглед на производителност на труда, на резултат от този труд и т.н.? Въпросът е дори на трудовото право. Заплатата е въпрос на договор между работодател и работник. Нашият работодател е народът. Питам колегите от другите парламентарни групи - вашите избиратели, работодатели съгласни ли са с това, което се случва - автоматично на всеки три месеца да ни растат доходите?", каза още Нинова.